A csontritkulás veszélyei

A csontritkulás gyakran  tünetek nélkül alakul ki, és  mivel kezdetben nem okoz panaszokat, hosszú ideig észrevétlen marad.

A változás korában szinte minden harmadik nő és az időskorúak jelentős része szenved  csontritkulásban, nőknél négyszer gyakoribb, mint férfiaknál.

Évente ezer nő közül 50-70-nél következik be csonttörés, ami a férfiak eseteinek 8-10-szerese.  E nők mindössze negyede-fele épül fel teljesen a csonttörésből.

Bár a betegség sokáig tünetmentes, a  szakemberek számára a testmagasság csökkenése, a háti görbület fokozódása, a bordák és a csípőlapát közti távolság csökkenése,  kisebb ütődés vagy elesés következtében létrejövő csonttörés is figyelmeztet a csontozat rossz állapotára.

 

Gyakran egy csuklótörés vagy csigolya-összeroppanás jelzi a csontritkulást, ebben az esetben később egy-két éven belüli combnyaktörés is bekövetkezhet.

A combnyaktörést elszenvedők körében a műtéti ráta igen magas, 80-95%-os, ezért azoknak, akiknek a családjában már előfordult ez a betegség, 45-50 év felett kétévente ajánlott csontsűrűség-mérést végeztetni, míg a férfiaknak 60 éves kortól érdemes szűrésre járni.

A csontsűrűség-mérést  DEXA géppel végzik, amely egy röntgen technológián alapuló képalkotó berendezés. A DEXA az alsó gerincszakaszon, illetve a csontfejekben méri a csontsűrűséget kis dózisú röntgensugár segítségével, fekvő helyzetben. Maga a mérés egy egyszerű, gyors eljárás, amely nem jár fájdalommal.

Csontritkulásra utalhatnak az alábbi panaszok:

  • tartós mozgásszervi fájdalmak
  • a gerinc fokozatos meggörbülése
  • a testmagasság jelentős csökkenése
  • bármely csont törése kis erőbehatásra
  • más okkal nem magyarázható csigolyatörés

 

Előrehaladott betegség esetén akár már a minimális fizikai terhelések is komoly problémákat okozhatnak, például könnyebb tárgyak megemelése, de akár a köhögés is csonttörést idézhet elő.

Nem szabad tehát megvárni, amíg megjelennek az első tünetek, azaz a törések. Az idejében felfedezett, kezdődő csontleépülési folyamatok visszafordíthatóak, a törések megelőzhetőek. Ahogyan minden betegségnél, itt is az elsődleges feladat a megelőzés, amelyet már fiatalon érdemes elkezdeni.

Nemcsak a kalcium és D-vitamin  fogyasztásra kell figyelnünk, csontjaink egészsége szempontjából igen  fontos a megfelelő kollagénbevitel is.

Az évek múlása hatással van a szervezetben jelen levő kollagén mennyiségére, s ezzel a csontok állapotára is. A kollagén a csontszerkezet jelentős részét képezi, és segít a csontok erősségének és rugalmasságának megőrzésében. Szükséges ahhoz, hogy a csontok erősek legyenek és megőrizzék támasztó szerepüket.

Ha kevés a kollagén a csontokban, a kalcium nem tud megfelelően megtelepedni,  és a csont hajlamossá válik a törésre, kialakulhat a csontritkulás.

A CH-Alpha® OSTEO a csontokban található kollagének célzott keverékét tartalmazza, amely serkenti a csontanyagcserét, és  támogatja a csontok mineralizációját.

Klinikai tanulmányok  kimutatták a CH-Alpha® OSTEO  hatását a csontképződésre, a csontdegradációs folyamatok lassítására és csonttöréseknél  a gyógyulási idő lerövidítésére  különböző életkorokban. A törések arányának csökkenése az oszteoblasztokban a kollagén-, elasztin- és proteoglikán-metabolizmus fokozódásának, valamint a gyulladás és a csontreszorpció csökkenésének köszönhető, ami az oszteoklaszt-aktivitás mérséklődésében tükröződik.

 

 

 

A CH-Alpha® OSTEO-ról itt tudhat meg többet