Órákig ül a gép előtt?

A szakértők tanácsait követve elkerülhetők a káros mellékhatások.

Egyre több időt töltünk számítógép előtt. Ezért tanácsolja Mischinger Gábor és Hercegfi Károly, a Műegyetem Ergonómia és Pszichológia Tanszékének munkatársa:

Ülőalkalmatosság

A támla kövesse a hát mozgását, így minden helyzetben támasztást biztosít. A szék nem nyomhatja a comb hátsó részét, ez ugyanis keringési problémákhoz vezet. Egy jó formájú kemény felület kényelmesebb, mint a szellőzést nem biztosító, túl puha párna. A széket ne állítsa olyan magasra, hogy „kalimpáljon” a lábával.

Kéztartás

Azoknál, akik nem tíz ujjal gépelnek, nagyobb az ínhüvelygyulladás kockázata. Karját ne támassza az asztal élére, így elkerülheti a rossz vérkeringésből adódó ujjfehéredést és zsibbadást.

Monitor

A szemmagasságnál magasabbra tett képernyő miatt kevesebbet pislogunk, és ezáltal a szemünk gyorsabban kiszárad. A távolság tekintetében 50-60 centimétert célszerű tartani. Ha a monitor mellett mást is néz (például jegyzetből gépel), akkor a papírt a monitorral azonos távolságra helyezze el.

Világítás

A monitoron ne tükröződjön vissza semmilyen fény, pláne nem kerülhet a monitor ablak elé. A legjobb, ha a fény nagy része a képernyőre nézésünk irányára merőlegesen érkezik.
Forrás: Világgazdaság