Az időjárás változása nem csak az ízületekre, de a vérnyomásra is hatással van

 

Az időjárás változásait sokan megérzik, legyen szó felmelegedésről, vagy lehűlésről. Bár főleg az idősebb korosztály tagjai viselik nehezebben a frontokat, azonban napjainkban a nagymértékű ingadozásoknak köszönhetően a fiatalok is megsínylik ezeket az időszakokat.

Az érzékenyebbek legtöbbször a közérzetükön vesznek észre változást: gyengeségérzés, szédülés, fejfájás lesz úrrá rajtuk, melyet hangulatingadozások kísérhetnek. Ennek oka, hogy a test próbál alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és ehhez hangolja a hormon-és immunrendszert valamint a vérnyomást is. Vannak, akiknek ez könnyebben megy és vannak, akiknek nehezebben viselik, kutatások szerint főleg egészségi és mentális állapotuk függvényében.

Ezek az időjárási tényezők hatnak a szervezetre

  • Hőmérséklet
  • Páratartalom
  • Légnyomás
  • Szélerősség

 

                                 Hőmérséklet    Páratartalom    Légnyomás      

Hidegfront:          csökken                csökken                   nő
 

Tünetek:              vérnyomás emelkedése,  szapora szívverés, reumás fájdalmak,

 
 

                                Hőmérséklet    Páratartalom    Légnyomás      

 
Melegfront:           nő                         nő                           csökken       
 
Tünetek:               vérnyomáscsökkenés, fáradékonyság, fejfájás, migrén, fokozott trombózishajlam
 
 

Az időjárás hatása a vérnyomásra

Az időjárás tehát az egész szervezet működésére nagy hatással van. Változása a vérnyomás emelkedését, illetve csökkenését vonhatja maga után (bár nem minden beteg esetében van így).

Hidegfront esetén a vérerek összeszűkülnek, ami vérnyomás emelkedést eredményezhet, mivel a szívnek ekkor keményebben kell dolgoznia, hogy a beszűkült ereken a vér tovajusson. Statisztikák szerint ezért hidegben akár 40 %-kal is megnőhet a szív-és érrendszeri panaszok miatti halálozások száma.

Melegfrontkor ennek az ellentéte játszódik le, vagyis ekkor az erek kitágulnak, aminek hatására a vérnyomás értéke csökken.

Érdekesség, hogy melegfront esetén a tünetek a frontátvonulás előtt, míg hidegfrontkor annak távozása után jelentkeznek.

Egészséges életmóddal enyhíthetőek a tünetek

Egészséges életmóddal nem csak a vérnyomás normalizálható, de a frontok okozta tünetek is megelőzhetőek. Kutatások szerint ugyanis a stresszes, egészségtelenül táplálkozó, mozgásszegény életmódot folytató emberek gyakrabban és erősebben frontérzékenyek, így az alábbi tanácsokkal elkerülheti az időjárás okozta rosszulléteket:

-          Igyon meg napi 2-3 liter vizet     
-          Mozogjon naponta legalább fél órát (lehetőleg szabad levegőn)
-          Fogyasszon minél több vitaminban és ásványi anyagban gazdag ételeket
-          Stressz ellen szánjon minden nap időt pihenésre, kikapcsolódásra (jóga, meditáció)
-          Esténként tornáztassa meg ereit váltóvizes zuhannyal
-          Aludjon minimum 7-8 órát

Gyógyszerrel az időjárás okozta vérnyomás ingadozás ellen

Bár a megfelelő életmód mind a frontérzékenység, mind a vérnyomás emelkedése ellen elengedhetetlen, ám előfordulhat, hogy az emelkedett vérnyomás miatt gyógyszeres kezelés válik szükségessé. 24 órás vérnyomásmérővel a kellő dózis nagy biztonsággal megállapítható, mivel segítségével a vérnyomás alakulása folyamatosan nyomon követhető. Dr. Kapocsi Judit szerint amennyiben nincs diagnosztizált magasvérnyomás betegsége, ám frontátvonuláskor hosszan kiugró értéket mutat a vérnyomásmérő, akkor is érdemes szakemberhez fordulni, ugyanis kezdődő vérnyomásproblémára utalhat.

Forrás: Trombózisközpont