Néhány tipp az izületeink karbantartásához

Ha megfelelő módon kívánunk gondoskodni az ízületeinkről, nem árt néha odafigyelni arra, hogy mit kell megváltoztatni az étrendünkben és az életmódunkban.

Tudományosan bizonyított tény, hogy a megfelelő étrend és testmozgás jótékony hatással vannak az ízületek állapotára. Az aktivitás hiánya, a mozgásszegény életmód, valamint az ülőmunka az ízületek és a csontok berozsdásával is járhat. A rendszeres mozgás és a megfelelő étkezés segíthet az ízületek egészségének védelmében.

Étkezés

A testsúly rendkívül nagy szerepet játszik egészségünk fenntartásában, mivel a felesleges kilók által erősen megterheljük az ízületeket. Éppen ezért fontos, hogy odafigyeljünk miből és mennyit fogyasztunk.

Együnk több halat

Az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak, mint pl. a lazac vagy a tőkehal – segítenek csökkenteni ízületeinkben a gyulladást. A halolaj-kapszula fogyasztása is megfelelő megoldás lehet, ha a halat nem szeretjük.

Fogyasszunk több tejterméket és leveles zöldséget

Különösen hasznosnak bizonyul a kalcium-, valamint magnéziumpótlás, a komplex ásványi anyagok pedig feltétlenül szükségesek, hiszen az izmok munkájához és a megfelelő izom-összehúzódások kivitelezéséhez ez nélkülözhetetlen. Sok kalcium található a tejtermékekben, a spenótban és a brokkoliban is. Ha étrendünk kevés kalciumot tartalmaz, kalciumpótló készítményeket is fogyaszthatunk.

Igyunk több vizet

A folyadék segít az ízületek „kenésében“ . Legalább 2 liter vizet kellene egy nap elfogyasztanunk.

Fontos a megfelelő a testtartás!

Az ülő munkának hosszú távon rengeteg káros hatása lehet , ezért próbáljunk egyenes háttal ülni, munka közben minél többször felállni és kicsit nyújtózkodni. A jó testtartás védi az ízületeket, egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a problémákat.

Gyógyteák

Számos olyan gyógynövény ismert, melyeknek ízületvédő és gyulladásgátló hatása is van. Ezeket akár teakeverék formájában is beszerezhetjük. A gyömbér, a lucerna, fahéj vagy az indiai tömjénfa csak néhány a sok gyógynövény közül, amik mellékhatás nélkül tudnak segíteni ízületi bántalmaknál is. Sok esetben javasolt a természetes porcépítést elősegítő hatóanyagok és a gyógynövények együttes fogyasztása, melyek egyúttal növelik az kezelés hatékonyságát is.

Rendszeres testmozgás

Ideálisak az olyan mozgásformák, amelyek testsúlytól függetlenül mindenkinél alkalmazhatóak, és nem terhelik az ízületeket, hanem ízületkímélő mozgást adnak. Az ízületek megfelelő mozgatása nagyon fontos, de a túlzott terhelést kerülni kell, mivel ez növeli az ízületi sérülések kockázatát.