Mitől fájhat a derekunk?

Kinek ne fájt volna már valaha a dereka? Van, hogy a tünetek gyorsan elmúlnak, máskor viszont tartósan megmaradnak. Ilyenkor az ülés, az állás, a járás is kellemetlen fájdalmat okoz,  a testi kínok pedig a mindennapokat teszik gyötrelmessé.

A derékfájásnak sokféle fizikai tünete lehet - néha elég egy helytelen emelés vagy rossz mozdulat, de kialakulásában szerepet játszhatnak a meghúzódott hátizmok,  a túlterhelt porckorongok,  a stressz, a túlzásba vitt aggódás  vagy  akár a depresszió is.

A derekunk  érzékeny és sérülékeny - egy óvatlan emelést, nyújtózkodást vagy akár fordulást követően aztán jelentkezhet a hirtelen szúró érzés vagy épp ellenkezőleg, a tompa zsibbadás, sőt a fájdalom kisugározhat még a lábakba is.

A fokozott terhelésből adódóan elsősorban az  ágyéki-keresztcsonti gerinc a leginkább érintett,  ez a szakasz a legsérülékenyebb, melyekhez korunk mozgásszegény életmódja, a helytelen testtartásban végzett  ülő munka, vagy  fizikai munka esetén a megerőltetés nagyban hozzájárul.

A derékfájás gyakori oka a csigolyák ízületinek porckopása is. Ekkor az ízületeket borító porcfelszín elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik.

A porcfelszín hiányában aztán az ízületben olyan részek surlódnak, amelyek természetes helyzetben nem, ez okozza a fájdalmat.

Milyen okai lehetnek a derékfájásnak?

 1. A gerinc szalagjainak megbetegedései - húzódás, esetleg szakadás.
 2. A gerinc melletti izmok gyengesége,  sérülése.
 3. Növekvő testsúly, elhízás - a túlsúly nagy terhelést jelent az ágyéki gerincnek
 4. Hirtelen lehűlés - pl. izzadás, napozás után hidegben tartózkodás.
 5. A gerinc kisízületeinek kopása - artrózisos elváltozások
 6. A porckorongok kopása.
 7. Gyulladásos folyamatok - ezek  érinthetik az izmokat, csigolyákat, kisízületeket, porckorongokat is
 8. Csontritkulás, mely a gerinc stabilitásának csökkenése, esetleg kóros, sérülés nélküli csigolyatörések által okoz fájdalmat.
 9. Vesebetegségek, nőgyógyászati betegségek.
 10. Daganatos elváltozások, melyek a csigolyákat érintik.
 11. Pszichikai problémák, depresszió - a fizikai okok mellett a lelki okokkal is számolni kell,  a gyakori szorongás, aggódás is okozhat derékfájást

A gerincet ért folyamatos rossz terhelés eleinte visszafordítható elváltozásokat okoz. Ilyenkor  még  csökkenthetők, megszüntethetők a tünetek és nem lesz maradandó károsodás. De ha  nem kezeljük a problémát, akkor olyan elváltozások alakulhatnak ki, melyeket később esetleg már nem lehet teljesen megszüntetni.

Mik lehetnek a következmények?

Felborul az izomegyensúly

A csigolyák közötti kisízületek, szalagok károsodása - kialakulhat kopás, gyulladás, kisízületi blokkok és hypermobilitás

Porckorongsérv - ez nyomást gyakorolhat a kilépő ideggyökre, ami nagy fájdalmat okoz

A gyulladásos jellegű fájdalomra egyes gyógyszerek, megfelelő étrendkiegészítők, gyulladásgátló krémek nyújthatnak  hatékony segítséget, a mechanikai eredetű derékfájásra a megfelelő, célzott mozgásterápia, gyógytorna,   a nagyon  súlyos  problémákra pedig gyakran már csak a konzervatív vagy műtéti beavatkozás jelenti a megoldást.

Az eredményes kezeléshez azonban mindenekelőtt meg kell állapítani  derékfájást kiváltó okokat.

Mit tegyünk a fájdalom csökkentéséért?

Akut derékfájdalom esetén legegyszerűbb fájdalomcsillapítás a helyes pozíció megtalálása. Találjuk meg azt a  pozíciót, amelyben legkevésbé érezzük a derekunkba hasító fájdalmat. Az első néhány napban mindenképpen a kemény fekhelyen való fekvés ajánlott, csak indokolt esetben engedélyezett a felkelés.

Kerülni kell a túlzott meleget  abban az esetben, ha a közelmúltban ideggyulladással bajlódtunk.

Krónikus vagy lokális derékfájdalom esetén azonban hatásos lehet a meleg zuhany vagy a hőpárna használata, mert ezek lazítják a kényszerpozícióba merevedett izmokat.

Ilyenkor jó hatású lehet az izmok görcsének enyhítésére a masszázs, mivel ez oldja  a merevséget.

Érdemes beszerezni különböző természetes eredetű gyulladáscsökkentőket.

Ha a fájdalom már elviselhető, és mozgásra sem jelentkezik erősebb fájdalom,  érdemes beiktatni napirendünkbe a  gyógytornát is, ami segít megelőzni a derékfájás kiújulását.