A porckopás sokakat érintő egészségügyi probléma, ami komoly fájdalommal is jár, ezért természetes, hogy mindent megtennénk annak érdekében, hogy enyhítsük a kellemetlen panaszokat.
Sokan abban a tudatban élnek, hogy a tüneti kezelésnél többet nem lehet tenni. Pedig vannak olyan módszerek, amelyek segítségével a porckopás okozta fájdalom csökkenthető és megakadályozható a további állapotromlás is.
Porcaink kevésbé lesznek kitéve a kopás veszélyének, ha odafigyelünk arra is, hogy mit eszünk - mert a borogatások és a jótékony hatású mozgás mellett azzal is tudunk javítani a porcaink állapotán, ha megfelelően táplálkozunk.
Miért fontos, hogy mit eszünk, ha porckopással küzdünk?
Az egészséges táplálkozás azért is fontos, mert segít csökkenteni az esetleges túlsúlyt, ezáltal kevésbé terhelődnek az ízületek, másrészt vannak olyan ételek, amelyek rendszeres fogyasztása segíthet a porcképzésben és a gyulladások csökkentésében, és gátolja a porcszövet további leépülését.
Fogyasszunk minél több zöldséget, gyümölcsöt, salátát!
Ajánlott minél több gyümölcsöt, zöldséget fogyasztani, viszont kerüljük a cukros gyümölcsleveket. A zöldségekből napi 40-50 dkg fogyasztása javasolt, elsősorban a sötét színű zöldségekből - brokkoli, spenót vagy a narancsszínűekből - pl. répa, tök, de ajánlott a szárazbab, a zöldborsó is.
A megfelelő étrend enyhíti a gyulladásos folyamatokat, és meggátolja az elhízást, hisz a túlsúly hatalmas teher az egyébként is fájó ízületeknek. Ha van némi túlsúlyunk, és ízületi fájdalom jelentkezik, az első teendő mindig az, hogy próbáljunk megszabadulni a súlyfölöslegtől!
A rostok kiemelt fontosságúak az ízületkímélő étrendben
Kiváltképp a növényi rostok, melyek csökkentik a koleszterinszintet, ezért ezek többféle megbetegedés esetén is jótékony hatásúak.
Fogyasszunk ezért lehetőleg teljes kiőrlésű gabonákból készült kenyeret vagy zsemlét, köretként pedig készítsünk különböző párolt zöldségeket a tészta és a burgonyaköret helyettesítésére.
Válasszunk olyan gabonaféléket, melyek tele vannak ásványi anyagokkal és vitaminokkal, mint például a hajdina, a zab és a köles.
Az antioxidánsok ugyancsak segítenek az általános egészségi állapot javításában, ezért a táplálkozás során célszerű ezekből is minél többet juttatni a szervezetünkbe. A paradicsom, a paprika kiválóan alkalmas ezek bevitelére.
Ráadásul magas a C vitamin tartalmuk, ami ugyancsak segíti az ízületek védelmét, mivel a C vitamin hozzájárul a megfelelő kollagénképződéshez. A kollagén pedig az egyik legfontosabb összetevője a porcnak, így ha ügyelünk a bevitelére, megelőzhető a porcok túlzott mértékű kopása is.
Telítetlen zsírsavak
Az ízületek érdekében ajánlatos az omega3 zsírsavakkal telített élelmiszerek fogyasztása, mivel ezeknek gyulladásellenes hatásuk van.
A tengeri halak fogyasztásával ezekből kellő mennyiséget vihetünk be a szervezetünkbe. A repceolaj, olívaolaj is telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ezért ezeket szintén javasolt rendszeresen beiktatni az étrendünkbe.
Sok-sok folyadékot igyunk!
Az egészséges porcszövet regenerálódásához nélkülözhetetlen a kellő folyadékfogyasztás. Ezért porckopás esetén különösen érdemes odafigyelni arra, hogy mennyit iszunk egy nap – de nem cukros üdítőt, mert az általában csak ront a helyzeten!
Lehetőleg mindig tiszta, cukormentes vizet igyunk, ezzel tudunk a legtöbbet segíteni magunknak!