Hasznos tippek a tavaszi fáradtság ellen

Nem betegség, mégis kellemetlen állapot a tavaszi fáradtság. A nappalok egyre hosszabbak és az idő is egyre melegebb, mi mégis reggelente nehezen ébredünk,  napközben hamar elfáradunk és nehezen tudjuk összeszedni magunkat. 


Gyakori  fejfájás és ingerlékenység - ezek akár a tavaszi fáradtság jelei is lehetnek . 

Ám nem csak az évszak változása, hanem a szervezet tartalékainak kimerülése is okozhatja a kellemetlen tüneteket.  A tél  végére ugyanis alaposan lecsökkennek a szervezet vitamin- és tápanyag tartalékai, és ennek a jelei a tavasszal jelentkező állandó fáradtság és az energiánk csökkenése.


Érdemes  megfogadni néhány hasznos tanácsot, hiszen mi magunk is sokat tehetünk a tavaszi fáradtság ellen.

Mivel télen  jóval kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, mint a nyári hónapokban / ráadásul a zöldségek vitamintartalma sem olyan magas ilyenkor/,  ezért tavasszal nagyon fontos a megfelelő vitaminpótlás - ha tehetjük, naponta 4-5 alkalommal fogyasszunk zöldséget vagy gyümölcsöt -   délelőtt rágcsáljunk el egy almát, vagy ebédre salátát együnk köretnek. Uzsonnára jöhet pl.paradicsom egy kis mozzarellával, vagy retek, snidling,  sárgarépa.

Legyen a táplálkozásunk sokoldalú: együnk minél több rostot, zsírsavban gazdag halat, zöldséget és gyümölcsöt,  fehér húsokat. A tavaszi fáradtság legyőzéséhez  ugyanis elengedhetetlen a vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozás.

Próbáljunk minél kevesebb cukros élelmiszert fogyasztani, mert ez nagyban megterheli az emésztőrendszerünket.
 

Gyakran a nappal jelentkező fáradtságot egy kávéval igyekszünk elnyomni. De a magas koffeintartalmú italok fogyasztása hatására emelkedik a pulzusszám és a vérnyomás, a nyugtalanság fokozódhat.  Ezért a kávé helyett próbáljuk ki inkább a zöld teát,  amely szintén élénkítő hatású.

Irány a friss levegő - a mindennapos mozgás  sokat segít a tavaszi fáradtság leküzdésében.
A D-vitamin hiánya jelentősen hozzájárul a tavaszi fáradtság megjelenéséhez, de már napi legalább 20 perces szabadban tartózkodás is ellátja a szervezetünket a szükséges mennyiségű D-vitaminnal. 

A rendszeres  fizikai terhelés pedig  javítja az emésztést és a vérkeringést, erősíti a szívizmokat, hozzájárul az érrendszer, az izmok és az ízületeink egészségéhez is.