Ne vegyük félvállról a vállfájdalmat

Vállfájdalommal már mindenki találkozott életében.

 

 

A kellemetlen tünetek leggyakrabban  feszültségtúlerőltetés, sérülés következtében alakulnak ki, de a vállízület fájdalmas mozgáskorlátozottságát  a szervezetben keletkező különféle gyulladásás elváltozások is okozhatják.


 

Bár a vállban ízületi kopás ritkábban jön létre, mint például a térdben vagy a csípőben – mivel a váll nem tartozik a teherviselő ízületek közé – a helyben kialakult belső elváltozások mégis megkeseríthetik a mindennapjainkat.
 

Ha a fájdalom a vállból már a karba is kisugárzik, állhat a hátterében ideg- vagy ízületi gyulladás.
 

A gyulladás során az ízület fájdalmas, vörös és meleg. Ez a fájdalom éjszaka még jobban fokozódhat. A nyugalomra általában javul, de teljesen nem szűnik meg; mozgatásra viszont rosszabbodik. Az akut szakaszban általában pihentetést, hűtést, ill. gyulladáscsökkentő gyógyszereket javasolnak.

A vállfájdalom több reumatológiai kórképnek is lehet tünete. Tipikusan ilyen az artrózis (porckopás), ha az erősen érinti a vállízületeket, tehát azok nagyon el vannak kopva. Ilyenkor jellemzően tompa, állandó fájdalom érezhető.

Jelentkezhet rheumatoid arthritisnél (sokízületi gyulladás) is ilyen tünet.

A feszültség, stressz is okozhat panaszokat, amelynek következtében nyaki és válltáji görcsös fájdalom jelenik meg.

A rossz, helytelen testtartás következtében is kialakulhat vállfájás.

Fontos a  fájdalom megelőzése

Ha el akarjuk kerülni a vállfájást, érdemes az alábbiakra  figyelni:

 • - Kerüljük a nehéz dolgok hirtelen emelését.
 • - A helyes testtartásra ügyelni kell, akár ülő, akár fizikai munkát végzünk. A vállízületi sérülés és fájdalom megelőzésében fontos a helyes testtartás megtanulása: ülés közben a fej legyen a vállak felett, a derék mögött legyen párna vagy esetleg egy  összetekert törülköző.
 • - Igyekezzünk minél rövidebb ideig egy helyben ülni.
 • - A megfelelő fizikai állapot megőrzése segít a vállízület egészségének óvásában. Az izomzat erősítése és nyújtása egyaránt javasolt.
 • - Kerülendő a túlterhelés, de a fizikai inaktivitás is
 • - A gyakran használt dolgokat tartsuk kényelmesen elérhető magasságban, hogy elkerüljük a rossz mozdulatokból adódó vállfájdalmat. Ha valaki hajlamos a vállfájdalomra, akkor akár egy rossz mozdulat miatt is meghúzódhat a válla.

 

A vállfájdalom kialakulásának okai lehetnek

 • - A mechanikus sérülésből adódó fájdalmak a leggyakoribbak (porckopás, ingyulladás, nyáktömlő gyulladás, stb.)
 • - Mozgáshiány, ülő- életmód és munka
 • - Letapadt, görcsösen feszülő izmok
 • - Tartós  stressz
 • - Helytelen testtartás, gerincferdülés

A vállfájdalmak kezelése minden esetben a kiváltó okoktól függ. Ha azt valamilyen alapbetegség, például rheumatoid arthritis okozza, akkor azt kell kezelni, illetve enyhíteni kell az egyéb gyulladásokat. Szükség lehet gyógytornára, fizikoterápiára is.

Ha a vállfájdalmat elhanyagolják, akkor az krónikussá válhat, és emiatt aztán a mozgásfunkciók erősen beszűkülhetnek.

 

Veszélyes a halogatás:

Ha a fájdalom oka sokáig diagnosztizálatlan marad, vagy nem kap megfelelő kezelést, akkor kopás és az inak degenerálódása, szakadása is bekövetkezhet. Ezért  az elhúzódó vállfájdalom  kezelést igényel,  az akut kezelés után - borogatás, pihentetés - pedig vissza kell hozni a váll megfelelő mozgásterjedelmét,  hogy  az ízületi mozgások ne szűküljenek be,  a feszülő izmok el tudjanak lazulni és ne alakuljon ki később az ízületi kopás.