Télen is fontos a séta

Az ízületi panaszokkal küzdő emberek közül sokan télen inkább kímélik magukat. Azonban a passzivitás nem helyes választás, mivel az ízületeknek ekkor is szükségük van a mozgásra.

Az ízületi problémák kialakulásához  vezethet a túlsúly, de azt már kevesen tudják, hogy a mozgáshiány okozta alulterhelés is. Ezért fontos, hogy az ízületeinket  télen is mozgásban tartsuk, használjuk. Ha ugyanis az izmok nem mozognak, az ízületek is bemerevednek, és még jobban fognak fájni. Emiatt aztán egyre kevesebbet mozgunk...vigyázzunk, nehogy belekerüljünk ebbe az ördögi körbe.

De már napi egyszeri sétával is jelentősen hozzájárulhatunk az ízületeink megfelelő működéséhez - akár télen is.

A mozgás  javítja az ízületek anyagcseréjét. A  térdet, csípőt és vállat ezért télen is mozgatni kell!  Ha egy fájós ízületet csak pihentetünk, akkor még kevesebb ízületi folyadék termelődik benne és az ízületi szövetek kiszáradhatnak, elkophatnak. A mozgás azonban stimulálja a keringést, és hozzájárul ahhoz, hogy az erős izom megszilárdítsa az ízületet, és ne veszítse el a mozgékonyságát.

Válasszunk a fizikai állapotunknak megfelelő mozgásformát. Ha szükséges, forduljunk gyógytornászhoz. Emellett mindig tartsuk szem előtt, hogy a diétával elért testsúlycsökkenést csak akkor lehet megtartani, ha fizikailag is aktívak maradunk!

A tartós kint tartózkodást a hidegben viszont kerülni kell.   Főleg az idősebbek teste  nehezebben tartja fenn a normál testhőmérsékletet, miközben egyre kevésbé érzékeny a hidegre , emiatt fenyegetheti az időseket a kihűlés.

A téli séta közben viseljünk lehetőleg széltől védő, vízhatlan ruházatot, olyat, ami meleget biztosít az  ízületeink számára és amiben kellemesen érezzük magunkat!

Ha sétálni indulunk, öltözzünk rétegesen, mert a rétegek közötti levegő is tartja a hőt. Viseljünk sapkát is,  és fontos, hogy ez a fülünket is melegítse.  Télen pedig ajánlott  a vastag kesztyű és zokni viselése is, hiszen a végtagokon át is sok hő távozhat.