A kopással, meszesedéssel járó gerinc- és ízületi bántalmakban szenvedők nagyon megérzik a hideget

A krónikus ízületi bántalmakbanreumás gyulladásban vagy ízületi kopásban – szenvedő páciensek érzékenyek az időjárás hirtelen változásaira.

Aki kopásos, meszesedéssel járó gerincbántalmakkal, ízületi problémákkal küzd, lehetőleg kerülje a tartós kint tartózkodást a hidegben. 

A hideg  növeli az izmok görcskészségét, amely fokozza a fájdalom intenzitásának érzését.  Megfigyelésekből tudjuk, hogy a hideg mellett a frontok, a légnyomás változása is kihat a különféle kopásokkal küzdők állapotára - a légnyomás változásánál feszülnek az idegszövetek is, ami szintén fokozott fájdalomhoz vezethet.

A fájdalom erőssége egyénenként változó: az enyhe, húzó fájdalomtól az akut, masszív fájdalomig, ami akár ízületi duzzanattal, melegséggel, illetve az ízület mozgatásának súlyos korlátozódásával járhat együtt. A panaszok többnyire a térd- és a csípőízületben, illetve a gerinc mentén lépnek fel.

Ezért az ízületi panaszokkal küzdő emberek közül sokan télen inkább kímélik magukat. Azonban a passzivitás sem helyes választás ilyenkor, mivel az ízületeknek télen is szükségük van a mozgásra.

A kevesebb mozgás az evéstöbblettel súlygyarapodáshoz vezethet, amit aztán tovább terheli az egyébként is fájdalmas ízületeket.

Mozogjunk télen is

Fontos tényező a megelőzésben a rendszeres testmozgás -  karbantartja izmainkat, vérnyomásunkat, koleszterinszintünket,  lazítja az ízületeket, oldja a merevséget, az izomfeszülést.  Ha beltéri mozgásra vágyunk, menjünk úszni,  gyógytornázni, jógázni,  de akár már napi egyszeri  rövidebb sétával is nagyban hozzájárulhatunk az ízületeink egészségéhez. 

A hidegben öltözzünk megfelelően

Ügyeljünk arra, hogy séta közben is viseljunk olyan  széltől védő, vízhatlan ruházatot, ami meleget biztosít az ízületeinknek és amiben kellemesen érezzük magunkat!

Vegyünk meleg fürdőt, masszázst

Séta után pedig akár egy forró fürdő is segíthet az izmok és az ízületek ellazításában.  Jó hatása lehet a masszázsnak is,  mivel javítja a vérkeringést,  enyhíti az izmok feszülését és rugalmasabbá teheti a merev ízületeket.

Együnk melegítő hatású ételeket

A termogenikus hatású élelmiszerek kicsit emelik a testhőmérsékletet, ez igencsak hasznos lehet az ízületi gyulladás és a hideg ellen. Ilyen hatása van pl. a gyömbérnek, az erős pirospaprikának,  a chilinek  vagy a zöld teának is.

Zöld tea esetén a teafüvet csak 70 fokos vízbe tegyük, különben elveszíti a hatóanyagait! Napi 1-2 csészével ajánlott belőle fogyasztani.

A magas fehérjetartalmú növényi ételek fogyasztásakor is termogenikus hatással számolhatunk - ilyenek pl. a zabpehely, csicseriborsó, tofu, mandula.

Fogyasszunk megfelelő étrendkiegészítőket

Azoknak, akiket a porckopás veszélye fenyeget,  javasolt olyan étkiegészítő készítményeket  fogyasztani, amik  a porcok számára  értékes tápanyagokkal látják el az ízületi szöveteket.

Igen hasznosnak bizonyult az ízületi kollagén kúraszerű alkalmazása,  számos nemzetközi klinikai vizsgálat is alátámasztja a CH-Alpha®-ban található Speciális Bioaktív Kollagén Peptidek®  hatását az ízületi porcszövetre.

A CH-Alpha® szabadalmaztatott eljárással előállított bioaktív hidrolizált kollagén peptideket tartalmaz.  1 ivóampullában nagy mennyiségű, 10000 mg kollagén peptid mellett 60 mg C-vitamin is található.

Az ízületi  Bioaktív Kollagén Peptid® a szervezet számára nagyon jól hasznosítható, elfogyasztás után már  rövid időn belül eljut a porcokba és az ízületekbe is.

 

A CH-Alpha®  nem csupán beépül az  ízületi szövetekbe, hanem fokozza a porcszövet saját kollagéntermelését is, ezért az igénybevett porcok és ízülek egyik legfontosabb támogatójává válik.

 

 

                                   A CH-Alpha®-ról itt tudhat meg többet