Az artrózis nem mindig fájdalmas

A porc felépítésének és lebontásának egyensúlyát bonyolult rendszerek tartják fenn.

A porckopás első jelei általában csak sejtszinten mutathatók ki, sokszor jóval azelőtt, hogy a röntgenfelvételek károsodásokat mutatnának.

Kis sérülések, gyulladásos anyagok felszaporodása a testünkben, elsavasodás vagy a hormonális egyensúly felborulása a szervezetben, bizonyos ásványi anyagok, vitaminok vagy nyomelemek hiánya - ezek külön vagy akár együttesen beindíthatják, esetleg felerősíthetik az ízületeink kopásos folyamatait.

Gyakori eset, hogy véletlenül, egy röntgenvizsgálat során fedezik csak föl az artózis első jeleit. A diagnózist ekkor sokan meglepődve fogadják, mert azelőtt nem éreztek panaszokat. Sokszor az érintett egyéneknél a röntgenleletek ellenére később sem jelentkeznek az ízületi fájdalmak.

Egyes vizsgálatok szerint az artrózis jelei a kéz területén a 40 éves nők kb. 10 százalékánál, a 70 évesek 70 százalékánál kimutathatók, de csak 3-5 százalékuknál jelentkeztek a jellegzetes artrózisos panaszok.

Bár az életkor előrehaladtával  egyre inkább túlsúlyba kerülnek a lebontó folyamatok, egészséges szervezet esetében megfelelő életmód mellett, amikor a szervezetnek megadjuk a legszükségesebb vitalizáló anyagokat, a változás rendkívül lassú, így a porckopás csak idős korban okoz  problémát. Ám fölmerül a kérdés: vajon mi  az oka annak, hogy napjainkban  már a húszas, harmincas éveikben járó fiataloknál is kimutathatók az artrózis jelei, és idősebb korra ez már jelentős mozgászervi panaszokat idéz elő?

Minél hamarabb elkezdünk változtatni az életstílusunkon, annál nagyobb az esély, hogy időskorunkban egészsségesek maradunk. Az időben elkezdett sport, amely rendszeresen megmozgatja az ízületeinket,  és ezáltal biztosítsa az optimális porcanyagcserét, a degeneratív betegségek kialakulása ellen hat.

A kiegyensúlyozott táplálkozás, az egészséget támogató táplálékkiegészítő készítmények rendszeres fogyasztása segít megóvni a szervezetet a betegségektől és enyhítheti a már kialakult egészségügyi problémákat.

Több visszajelzés van artrózisos betegektől, akiknél a táplálkozási szokásaik átalakításával, a rendszeres testmozgás beiktatásával és a megfelelő ízületregenerálő készítmények fogyasztásával jelentősen javultak a panaszaik.