Az időjárási frontokat az ízületeink is megérzik

 

A hirtelen jött időjárási frontok megviselnek minket.

Az egészséges szervezetre is hatással van az intenzív hőmérséklet-ingadozás, ám a gyorsan váltakozó időjárást a krónikus betegséggel küzdők még jobban megszenvedik.

Miért erősödik az ízületi betegségek miatti fájdalom a frontátvonulásoknál? Főleg az idősebb emberektől hallani, hogy a hirtelen változó időjárás miatt "szaggat" a karjuk vagy a válluk, fáj a derekuk.

Az időjárási folyamatokra a legtöbb ember valamilyen szinten érzékeny. Ám minél idősebb valaki, annál nehezebben viseli a hirtelen változásokat. Idősebb korban  a test belső folyamatai már lelassulnak, a szervezet pedig nem képes olyan gyorsan alkalmazkodni, mint korábban.

Milyen fájdalmas tüneteket okozhat az időjárás változása?

Ilyenkor nem csak ízületi panaszok, hanem kimerültség, idegesség, feledékenység, levertség, depresszió, szív- és keringési zavarok, szédülés és légzési problémák is felléphetnek.

Az időjárás változásai  a krónikus betegségek, mint például a szívbetegségek, vagy a reumás panaszok tüneteit is  is fokozhatják.
 
Hidegfront hatására gyakran jelentkezik a migrénes fejfájás .

A hideg következtében  az erek összehúzódnak, a szívizom kevesebb vért kap, mint amennyire szüksége volna, ami a szívbetegeknek okozhat gondot. Ezért ilyenkor növekszik a keringési elégtelenség veszélye és előfordulhat az is, hogy elzáródik valamelyik koszorúér, aminek következtében szívinfarktus is kialakulhat.

A szívbillentyű-betegek is rosszul reagálnak a hidegfrontra: náluk fulladás,  látszólag indokolatlan fáradtság jelentkezhet, ezek mind a fokozódó szívgyengeség tünetei.

Mit tehetünk ilyenkor?

Ha valaki tünetei súlyosbodását észleli ilyenkor, beszéljen orvosával, hogy szükséges-e a gyógyszerei szedésén változtatni. Lehet, hogy ebben az esetben több vérnyomáscsökkentőre vagy görcsoldóra lehet szükség.

Mert az időjárás-érzékenység  sokszor figyelmeztetés is lehet a szervezetünktől, ugyanis gyakran bizonyos betegségek előjeleként jelentkezik.