Milyen hatással van a szervezetünkre a hidegfront

A hirtelen jött meleg, vagy a gyors lehűlés komoly hatással van a szervezetünkre.

Az egészséges szervezetre is hatással van az intenzív hőmérséklet-ingadozás, ám a gyorsan váltakozó időjárás a krónikus betegséggel küzdőket még jobban megviseli.

Az időjárási folyamatokra a legtöbb ember valamilyen szinten érzékeny. Ám minél idősebb valaki, annál nehezebben viseli az időjárás hirtelen változásait. Idősebb korban ugyanis a test belső folyamatai már lelassulnak, a szervezet nem képes olyan gyorsan alkalmazkodni, mint korábban.

Ilyenkor  kimerültség, idegesség, feledékenység, levertség, depresszió, szív- és keringési zavarok, szédülés és légzési problémák léphetnek fel.

Az időjárás változásai hatására a krónikus betegségek, mint például a szívbetegségek, reumás panaszok, fájdalmak  is fokozódhatnak.
 

Hidegfront hatására jelentkezhetnek  anginás panaszok is, vagy felléphet  migrénes fejfájás. Ilyenkor jellemző az  ízületi fájdalmak fokozódása, műtéti hegek, régi csonttörések helyének érzékenysége.

A hideg hatására  az erek összehúzódnak, a szívizom kevesebb vért kap, mint amennyire szüksége volna, ami a szívbetegeknek gondot okozhat. Ilyenkor ugyanis növekszik a keringési elégtelenség veszélye és előfordulhat az is, hogy elzáródik valamelyik koszorúér, aminek következtében szívinfarktus is kialakulhat.

A szívbillentyű-betegek is rosszul reagálnak a hidegfrontra: náluk fulladás,  látszólag indokolatlan fáradtság jelentkezhet, ezek mind a fokozódó szívgyengeség tünetei. 

Ha valaki tünetei súlyosbodását észleli ilyenkor, beszéljen orvosával, hogy szükséges-e a gyógyszerei szedésén változtatni. Lehet, hogy ebben az esetben több vérnyomáscsökkentőre vagy görcsoldóra lehet szükség.

Az időjárás-érzékenység  néha figyelmeztetés is lehet a szervezetünktől, ugyanis gyakran bizonyos betegségek előjeleként jelentkezik.