Hogyan lassíthatjuk az ízületeink öregedését

Tény, hogy lényegesen tovább élünk, mint néhány évtizeddel korábban, de sajnos nem mindig egészségesebben.  A testmozgás hiánya, a nem megfelelő étrend , elhízás,  nagymértékben hozzájárulnak  az életminőségünk romlásához és az öregedési folyamatokhoz.

Kutatások azt mutatják, hogy az idős korral járó problémák, mint pl. az ízületi fájdalmak, csontritkulás,  mozgásszervi megbetegedések időben elkezdett terápiával nagyon sok esetben megelőzhetők lennének.

Ma már köztudott, hogy az öröklött genetikánk csak kb 40 %-ban határozza meg az életünket. De akkor mi van a további 60 %-kal?

A környezeti tényezők és az életmód jelentősebb befolyással bír az életünk alakulására, mint a született génjeink. Számos lehetőség közül választhatunk – és abban, hogy mennyire tudjuk megőrizni a vitalitásunkat, egészségünket, tudjuk-e sokáig aktívan, fájdalommentesen élni az életünket, legalább akkora szerepet játszik a  tudatos életmód, mint a genetika.

Bizonyított tény, hogy az életmódnak, ezen belül is a táplálkozásnak döntő szerepe van az egészségünk megőrzésében. Nem elég pusztán csak jó minőségű ételeket fogyasztani, bizonyos veszélyeztetett csoportoknak egyes tápanyagokból többre van szüksége, azaz táplálék-kiegészítőket, vitaminokat, ásványi anyagokat kell pótlólag bevinniük szervezetükbe.

Az egészséges életmódra  már fiatalon kell áttérni, , hisz az egyes betegségekhez vezető folyamatok alattomosan, észrevétlenül, évekkel korábban elkezdőnek.

Sok krónikus betegség esetén valamilyen alapvető tápanyag hiányzik a szervezetből: vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek. Ezek a hiányállapotok igen gyakoriak a fejlett országokban, különösen az idősek körében. Az artrózis – ízületi porckopás – például a fejlett országokban az ízületi problémák leggyakoribb formája.

A felmérések szerint a 35 évesek egyharmadánál artrózisos elváltozás van már legalább az egyik ízületben. Az 50 évesek körében csaknem 75 százalék, a 70 év fölöttiek között pedig már 90 százalék a porckopásra panaszkodók aránya.

A porcszövet anyagcseréje az életkor előrehaladtával lelassul. Ez fokozatosan előrehaladó folyamat, amely akár már 30 éves kor után elkezdődhet.

Köztudott, hogy a kollagén  elengedhetetlen a porcok és az ízületek egészségének megőrzéséhez. Viszont testünkben a kollagéntermelés 25 éves kor fölött egyre csökken, és 50-60 éves korunkra szinte teljesen megszűnik.

Sajnos az ízületeinkben is leépülési folyamatot okozhat a kollagén hiányaKollagénhiány következtében a legjobban igénybevett ízületek / térd, váll, könyök, comb/ károsodnak, merevvé és érzékennyé válnak. Minden aktivitás, amit eddig könnyedén végeztünk / hajolás, guggolás, lépcsőzés / hirtelen fájdalmassá válik.

Ez annak köszönhető, hogy a kollagénhiány következében legyengül a csontszerkezet, az izmok, inak és ízületek szövetei elernyednek. Érezzük, hogy az öregedés folyamata elkezdődött.

A biológiai öregedés következtében a kollagén mennyisége évente 1%-al csökken, de a környezeti hatások, a helytelen életmód, a  stressz még jobban csökkentik a kollagén szintjét.  A  nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód pedig tovább roncsolják, öregítik a kollagén szerkezetét. A kollagén öregedése alatt azt értjük, hogy vizet veszít, elveszti nedvességmegtartó képességét,  feszességét.

– A porc hasonlít a gumihoz, a csontok végein található, elsődleges funkciója az, hogy csökkentse a súrlódást az ízületek között. A kollagén a porcok egyik legfontosabb alkotó eleme, 67%-át alkotja a porcoknak, zselés anyagával hálószerűen védelmezi és táplálja azokat.

– A kollagén elsősorban az ízületek stabilitását biztosító ízületi szalagok és ízületi tok rugalmasságát, ellenálló képességét, strapabíróságát biztosítja. A kollagén teszi elszakíthatatlanná az ínszalagokat is, amelyek az izmokat a csontokhoz rögzítik.

– A térdben, csuklóban, gerincoszlopban rezgéscsillapító rostos korongok találhatók, melyek védik a csontokat a sérülésektől. A kollagén a rezgéscsillapító rostos korongok táplálója.

– A  csontok csak úgy tudnak egészségesen kifejlődni, újraképződni, ha a testben lévő ásványi anyagok a kollagénnel egyesülnek, és együtt támogatják annak fejlődést.

Szerencsére ma már megfelelően tudjuk pótolni testünkben a kollagént ahhoz, hogy a kellemetlen tüneteket elkerüljük.