Milyen bajt jelez a derékfájás?

Mitől fájhat a derekunk?

A gerinc, a deréktájék időszakos vagy állandósult fájdalma huszonéves  kortól szinte mindenkit érintett már, ez az egyik leggyakoribb mozgásszervi panasz.

A gerinc egy érzékeny része a testnek, mivel kettős feladatot lát el: nagy terhelés alatt nagy kiterjedésű mozgás biztosítása, miközben a csigolyák közti réseken keresztül lépnek ki az idegkötegek.

A derekunk nem véletlenül érzékeny és sérülékeny, hiszen ez  cipeli a testsúlyunk jelentős részét.  Egy óvatlan emelést, nyújtózkodást vagy akár fordulást követően gyakran  fájdalmat tapasztalunk. Ez lehet hirtelen, szúró érzés, vagy épp ellenkezőleg, tompa zsibbadás. Érinthet egy kis területet, vagy egy nagyobb testfelületet, sőt kisugározhat a lábakba is.

Néha a fájdalom izomfeszüléssel  is társul, amely akár csomók képződésével vagy a hát egészére kiterjedő merevséggel is járhat.

A kor előrehaladtával  egyre több dolog okozhat derékfájdalmat. Ennek részben a porckorong rugalmasságának elvesztése az oka, ami a szervezet öregedésével járó természetes folyamat.

Amikor a porckorongok veszítenek rugalmasságukból, egy-egy hirtelen mozdulat hatására kimozdulhatnak a helyükről, nyomás alá helyezve a gerincből kilépő idegeket.

A csigolyák kopása is okozhatja

A derékfájás gyakori oka a csigolyák ízületinek porckopása (artózis). Ekkor az ízületeket borító porcfelszín elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik.

A porcfelszín hiányában az ízületben olyan részek surlódnak, amelyek természetes helyzetben nem, ez okozza a fájdalmat.

Az ilyen eredetű derékfájdalom esetén jellemző, hogy pihenésre csökken, reggeli  derékmerevséggel jár, ami a mozgás hatására  később enyhül.

Idősebb korban fennállhat még a gerinc degeneratív elváltozása, az izmok, szalagok, kisízületek vagy csigolyák gyulladása is, amely a derékba kisugározva igen nagy fájdalmat okozhat.

A derék leggyakrabban jelentkező betegsége a lumbágó, melyet közönséges derékfájásnak is nevezhetünk.  Igen heves, minden mozdulatra kínzó fájdalommal jelentkezik.  Ilyenkor a derékfájással küszködő beteg állás közben kényszerhelyzetet vesz fel, mozgása jelentősen beszűkül.

A derékfájás okozója lehet isiász betegség is . Ez a gerincsérvnek az a formája, amikor a porckorong az ülőideget  nyomja.

Urológiai vagy nőgyógyászati  megbetegedések is meghúzódhatnak a fájdalom hátterében.

A fájdalmakat súlyosbíthatja a stressz vagy  akár a depresszió is.

A mozgás hiánya is hozzájárul

Korunk mozgásszegény és hosszantartó állással, illetve üléssel telített életmódja tovább rontja a helyzetet.

Vizsgáltassuk azonban  ki a derékfájdalom okát, ha a fájdalom újra és újra visszatér, ha a kisugárzik a láb felé, ha valamelyik izomcsoport mozgása gyengébbé válik ,  vagy  ha a fájdalom korlátozza  a mindennapi tevékenységünket.