Élet fájdalom nélkül és mozgékonyan

Miért olyan fontos az  ízületeinknek  a kollagén?

A kollagén az izmok, ízületek, inak, porcok, szalagok és csontozat természetes összetevője.

Az ízületi porcok csaknem 70 %-át kollagénrostok alkotják. A kollagén táplálék az ízületi porc és ízületi tok újjáépítésében, így alkalmazhatjuk porcépítőként ill. az ízületek közötti „kenőanyag” újratermelésében is.

A kollagén segít a porcsejtek aktivitásában, folyamatos megújulásában, megtartja a porcok számára szükséges vízháztartást, normalizálja a porcok anyagcseréjét, elősegíti a porcok fő összetevőinek termelését.

A kollagén   fontos alkotóeleme nemcsak a csontoknak, porcoknak, hanem az ínaknak, szalagoknak és egyéb kötőszöveteknek is. A biológiai öregedés következtében a kollagén mennyisége évente 1%-al csökken, a környezeti hatások, a külső stressz pedig még tovább csökkentik a kollagén szintjét.

A kollagént a szervezetünk termeli, ám a kollagéntermelés 25 éves kor fölött egyre csökken, és 50-60 éves korunkra szinte teljesen megszűnik.

Mi történik, ha testünkben túl kevés a kollagén?

A szervezetben  leépülési folyamatot okozhat a kollagén hiánya.

Kollagénhiány következtében legyengühetl a csontszerkezet is, az izmok, inak és az ízületi szövetek elernyedhetnek, elkezdődhet az ízületek ropogása és fájdalma.

A legjobban igénybevett ízületek / térd, váll, könyök, comb/ károsodnak, merevvé és érzékennyé válhatnak. Minden aktivitás, amit eddig könnyedén végeztünk / hajolás, guggolás, lépcsőzés / hirtelen fájdalmassá válhat.

 

Szerencsére ma már gyógyszertárakban, bioboltokban is beszerezhetők olyan minőségi speciális kollagéntermékek, amik segítenek abban, hogy a kellemetlen tüneteket csökkentsük vagy elkerüljük.