Az artritis és a rossz alvás

 
 
 
Egy  felmérés szerint a magyar lakosság 70%-ánál jelentkezett már az alvászavar, sőt a lakosság 30 %-a folyamatosan szenved az alvászavar, a rossz alvás, vagy éppen az álmatlanság kellemetlen tüneteitől.
 
Az alvászavaroknak nagyon gyakran nem csak  a stressz, hanem valamilyen fizikai betegség, vagy valamilyen gyógyszer mellékhatása is az oka.
 
Krónikus betegségek is okozhatnak alvászavarokat. Ez lehet akár ízületi fájdalom,  keringési zavar, asztma, vagy vese-elégtelenség,  magas illetve  alacsony vérnyomás. Mindegy, milyen krónikus betegség kínozza az egyéneket,  nagyon gyakori, hogy a betegség során az alvás is zavart szenved.
 
Az alvászavarok oka lehet az ingadozó vagy alacsony vércukorszint is.
 
Kutatók azonban azt is  megállapították, hogy az alvászavarok akár  ízületi fájdalmakat is előidézhetnek.
 
A rossz alvás sokszor súlyosbítja a rheumatoid arthritist, és negatívan befolyásolja az egyének  egészségi állapotát. Az érintettek gyakran szenvednek  erősebb fájdalomtól, súlyos kimerültségtőldepressziótól,  nagyfokú mozgáskorlátozottságtól.

Amerikai kutatók, a Journal of Clinical Sleep Medicin nevű szaklapban tették közzé a rheumatoid arthritis és a rossz alvás közti összefüggéssel kapcsolatos felfedezésüket.

Ezek  szerint  ha kezeljük az alvási problémákat, akkor az egészségi állapot, az életminőség és nem utolsó sorban a reumás panaszok is javulni fognak.

A Pittsburghi Egyetem tudósai, 162 rheumatoid arthritisben szenvedő páciensnél vizsgálták az alvás minősége és a mozgászavarok összefüggését. A résztvevők kétharmada nő volt,  átlagéletkoruk 58 év volt, és mindegyik 14 éve szenvedett a betegségben.

A pácienseknek többféle kérdőívet kellett kitölteniük. Az eredményekből a kutatók következtetni tudtak arra, milyen összefüggés van az alvásminőség, a depresszió, a kimerültség, a mozgáskorlátozottság és a fájdalom között.

A rossz alvók többet szenvednek

Az adatok kiértékelése alapján megállapították, hogy a páciensek 61 százaléka rossz alvó. 33 százalékuk alvását hetente legalább háromszor reumás fájdalom zavarta meg. Az éjszaka rosszul alvókat erősebb fájdalmak gyötörték.

Ezt az összefüggést más vizsgálatok is megerősítik. Amikor a folyamatos alvást megszakítja a fájdalom, felerősödnek a rheumatoid arthritis miatt jelentkező panaszok.

„A különböző tényezők sokszor kölcsönösen hatnak egymásra.”- mondta  a vizsgálatok vezetője. „Így például az ízületi panaszok miatti mozgáskorlátozottság depresszív hangulatot kelt, felerősíti a fájdalmat, és fokozza a kimerültséget. Mindez pedig hatással van az alvás minőségére.”

"A kutatás legfontosabb eredménye annak a felismerése, hogy a rossz alvás a rheumatoid arthritisben szenvedő pácienseknél összefüggésben van a súlyosabb mozgáskorlátozottsággal, a fájdalom súlyosságával és a kimerültség mértékével.”- hangsúlyozza a vizsgálat vezetője. „Ezek az eredmények megerősítik azt a felismerést,  hogy milyen fontos a rheumatoid arthritisben szenvedők alvásproblémáinak orvosolása.” Alvászavarok kezelésére alkalmas szerekkel, vagy viselkedésterápiával kezelik a pácienseket, ezek segítségével próbálják csökkenteni a reumás panaszokat és a mozgáskorlátozottságot.

Kimutatták azt is, hogy azoknál, akiknek problémájuk van  az alvással, háromszorosára nő a szívelégtelenség kockázata azokhoz képest, akiknek nincs alvászavaruk. A kockázat fennáll azoknál is, akik nem tudják teljesen kipihenni magukat. A rossz éjszakai alvás és a szívpanaszok közötti összefüggés akkor is fennállt, ha figyelembe vették a dohányzást, az elhízást és más, álmatlanságot, illetve szívproblémákat okozó tényezőket - írták a szakemberek az European Heart Journal szaklapban közzétett tanulmányukban.

Néhány tipp a pihentető alvásért:

  1. Tartsuk a szobahőmérsékletet 21 C fok alatt - a túlfűtött szoba nehezíti az alvást
  2. Aludjunk teljesen sötétben - már kevés fény is megzavarhatja a szervezet melatonintermelését, ami fontos a pihentető alváshoz
  3. Ne tévézzünk a hálószobában -   a tv serkenti az agyműködést, ha rászokunk, hogy ágyból tévézünk, tovább tart az elalvás
  4. Időben feküdjünk le - testünk éjjel 11 és 1 óra között képes a legjobban pihenni
  5. Két órával lefekvés előtt már ne igyunk - így kisebb az esélye, hogy az éjszakai vizelési inger megzavarja a nyugodt alvást
  6. Ne együnk cukros ételeket alvás előtt -  ez megemeli a vércukorszintet, amitől nehezebben tudunk elaludni, majd miután megemésztettük az ételt, leesik a vércukorszint, amitől felébredhetünk
  7. Alvás előtt vegyünk forró zuhanyt - alvás közben ugyanis lecsökken a testhőmérséklet
  8. Kerüljük a koffeint - egyeseknél a koffein hatása sokkal tovább tart, mint másoknál, ezért lehetőleg kerüljük a délutáni kávézást
  9. Kerüljük az akoholt - bár rövid távon elbágyaszt, de csak felszínes alvást eredményez
  10. Mozogjunk - már napi 30 perc mozgástól is jobban alszunk

Forrás: netdoktor.de