Hogyan javítható műtét nélkül a porckopás?

Az artrózis - ízületi porckopás - az ízületeket érintő egyik leggyakoribb probléma, amely során az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik. A porckopás általában lassan alakul ki,  gyakran fájdalommal vagy a mozgáskorlátozottsággal jár, jellemző az ízületek merevsége,  deformitások, duzzanatok keletkezése.

A panaszok sokszor odáig fajulnak, hogy a mozgás jelentősen beszűkül,  a betegek pedig gyakran komoly fájdalmakat élnek meg.

A porckopás a fejlett országokban az ízületi problémák leggyakoribb formája és az egyik leggyakoribb oka a rokkantságnak.

Az artrózis előrehaladott stádiumában sokszor már csak a protézis beültetése tűnik végleges megoldásnak, ez  azonban különböző okok miatt nem mindig megoldható.

Néhány ok, amikor nem javasolt a műtét:

  • – Súlyos szív- és érrendszeri betegségek
  • – Idős kor
  • – Súlyos  diabétesz
  • – Nagy  az altatás rizikója
  • – Jelentős túlsúly
  • – Egyes betegségek  mint például  fertőző betegségek vagy csontritkulás
  • – Bizonyos gyógyszerek szedése, amelyek növelik a műtét kockázatát

Bármilyen ellenjavallat áll is a háttérben, mindazoknál, akiknél nem valósulhat meg a műtét, más megoldást kell találni a fájdalmak enyhítésére.

A porckopással kapcsolatosan a legfontosabb teendő, hogy óvjuk a maradék állományt és csillapítsuk a fájdalmat.

Az életmódváltás, a fizioterápia, gyógytorna és a megfelelő étrendkiegészítő készítmények, tápszerek használata is  fontos az életminőség javításánál.

mozgásszervi megbetegedések  egészséges életvitellel, mozgással,  időben elkezdett terápiával, önálló vagy kombinált módszerekkel  kezelhetők a legeredményesebben.

Az utóbbi években  nemzetközi vizsgálatok is bizonyították a szájon át elfogyasztott speciális bioaktív kollagénpeptidek ízületekre gyakorolt kedvező hatását.

A németországi  Gelita Health Gmbh kutatói a modern technológia segítségével a hosszú láncú kollagént enzimes hidrolízissel peptidekre bontották, és kiválasztották azokat a peptid szekvenciákat, amelyek fontos szerepet játszanak a porcmátrix felépítésében is.

Klinikai tanulmányok igazolják, hogy a szájon át a szervezetbe juttatott kollagénpeptidek röviddel elfogyasztásuk után

- felszívódnak a belekben, majd felhalmozódnak a porcokban, és itt fejtik ki tápláló hatásukat;

- segítenek a porcsejtek aktivitásában, folyamatos megújulásában, normalizálják a porcok anyagcseréjét;

- javítják a sejtek saját kollagénszintézisét

                             Az ízületi kollagénpeptidekről itt tudhat meg többet