Támad a klímareuma

Sok egészségügyi problémát  okozhat, ha a légkondicionáló berendezés ránk fújja a hideg levegőt.  A kellemes hőmérséklet a nagy melegben ugyan életmentőnek tűnik, ám a klíma helytelen használata káros lehet az egészségünkre.

 

A klímától berozsdásodhat az ízület

A felsőlégúti megbetegedéseken, kötőhártya-gyulladáson túl mozgásszervi fájdalmakat is okozhat.

Sokszor nem is tudjuk azonnal,  hogy mi okozza a fájdalmat. Ám nyáron nem árt gyanakodni, különösen, ha a hűtőberendezés közvetlenül ránk fújja a hideg levegőt, és ezzel állandóan huzatban tartja valamelyik testrészünket.

A közvetlen hideg levegő hatására ízületi fájdalmak és gyulladások alakulhatnak ki, ami mozgásszervi elváltozásokhozklímareumához is vezethet.

Természetesen nem kell lemondanunk a klímáról, csak megfelelően kell használni.

 

Hogyan használjuk a légkondit?

Az ideálisan beállított klímaberendezés 6-8 fokkal alacsonyabb hőmérsékletet ad a kintinél.

Lehetőleg ne működtessük egész nap a klímát! Reggelente igyekezzünk szellőztetéssel friss, hűvös levegőt engedni a lakásba, majd védekezzünk árnyékolással a meleg ellen, és a lehető legkésőbb kapcsoljuk csak be a klímát.

Fontos a berendezés előírásszerű karbantartása és a szűrők rendszeres cseréje.

Figyeljünk arra, hogy soha ne közvetlenül a testünkre irányítsuk a hideg  levegőt.

A reumatikus panaszok megelőzése érdekében erősítsük az immunrendszerünket vitaminokkal! A C- és B-vitaminok szedése mellett kisebb a fáradtságérzés, elviselhetőbb a hőhatás, és javul az alkalmazkodó képesség is.

A kialakuló panaszoknál azonban nem szabad megvárni, míg azok krónikussá válnak.

A mozgásszervi tünetek kezelése során az elsődleges cél a fájdalom csillapítása és a gyulladás csökkentése.  Egyaránt fontos a megfelelő ízületregeneráló készítmények alkalmazása, valamint a mozgásfunkciók és a vázizomrendszer egyensúlyi állapotának helyreállítása gyógytorna vagy gyógymasszázs segítségével.

Tudatosítsuk, hogy megfelelő kezelés nélkül esetleg elhúzódó, éveken át tartó idült ízületi elváltozások lehetőségét kockáztatjuk!