Fontos a folyadékpótlás nyáron

 

Nyáron a nagy meleg  miatt megnő a szervezetünk vízigénye - hőségben a szervezet a megszokott folyadékmennyiség többszörösét is elveszítheti, ezért  25°C fölött már figyelni kell arra, hogy akkor is igyunk, ha nem érzzük magunkat szomjasnak.

A kiszáradás első tünetei - a fejfájás,  fáradság, a koncentrációképesség csökkenése már 0,5%-os folyadékvesztés esetén is megjelenhetnek.

Tíz testsúly-kilogrammonként legalább négy deciliter víz fogyasztása javasolt,  egy ötvenkilós embernek két liter, egy hetven kilósnak pedig  már csaknem három liter folyadékot kellene fogyasztania naponta.

Mivel idősebb korban sérülékenyebb a szervezet, minden külső hatást, így a víz hiányát is nehezebben viseli el, mint fiatalon.  A kor előrehaladtával egyre kevesebb a szövetállomány, ami a vizet raktározni tudja,  a szervek könnyebben elvesztik víztartalmukat és nehezebben regenerálódnak, ezért ilyenkor még fokozottabban kell ügyelni a megfelelő mennyiségű folyadék pótlására.

Szervezetünk számára a legjobb folyadék a víz.

Ez lehet csapvíz, de az elvesztett ásványi anyagok pótlása miatt ihatunk ásványvizet is. Tartós fogyasztásuknál azonban  ügyeljünk arra, hogy 1000-1500 mg összes oldott ásványi anyag tartalmú vizet válasszunk.

Nézzük meg az ásványvizek nátrium, kálium és magnézium tartalmát is: olyat vegyünk le a polcról, amelyiknél  a kálium és magnézium mennyisége együttesen magasabb, mint a nátriumé.

A szénsavas ásványvíz enyhén puffasztó hatása miatt teltségérzetet okoz -  ezért azok, akik gyomorsav túltengésben, refluxban szenvednek,  vagy gyakran küzdenek haspuffadással,  válasszák inkább a szénsavmentes vizet.

Nyáron ideális folyadéknak számítanak a különféle cukormentes teákgyógynövényteák /akár hidegen is/,  citrusfélékkel ízesített vizek, vagy a frissen facsart, hígított gyümölcs- és zöldséglevek is.

 

Házilag is készíthetünk  gyümölcsös, adalékmentes hűsítő italt - ízesített vizet.

Szomjoltó, cukor nélkül készül,  és nem leszünk egyből szomjasak, ha megittuk.

Az ízesített víz titka, hogy az aromát adó friss gyümölcsöt, valamint a fűszernövényt nem kell nagyon összezúzni, csak picit megnyomkodni, majd nagy üvegben, a hűtőben érlelni 3 órán át, és kész is!

    Kitűnő szomjoltó az uborkás-mentás-citromos víz

Hozzávalók:

  • 2 liter víz
  • 1 közepes kígyóuborka
  • 2-3  citrom
  • 10-12 friss mentalevél

 

  1. Mossuk meg alaposan a citromokat és az uborkát.
  2. Szeleteljük  fel őket.
  3. Tegyük  egy kancsóba a felszeletelt citromot, uborkát és a mentaleveleket - a mentát  semmiképp se aprítsuk!
     
     
    Öntsük fel vízzel és hagyjuk  állni a hűtőszekrényben legalább 3 órát,  hogy az értékes hatóanyagok ki tudjanak oldódni.
     
     

    Tipp

     
    Időnként keverjük meg a frissítőt, így intenzívebb lesz az íze. Jéggel fogyasszuk.