Mit együnk a nagy hőségben?

A forró napokon a szervezetünk energiaszükséglete 15 százalékkal csökken.  Mivel a kalória- és zsiradékdús ételek fogyasztása fokozza az izzadást,  rossz közérzetet és emésztési problémákat is okozhat, ezért nyáron inkább naponta többször együnk és keveset, a napi étrendet pedig próbáljuk kalóriaszegény, könnyen emészthető ételekből összeállítani.

A nagy melegben inkább hideg gyümölcslevest fogyasszunk a megszokott meleg levesek helyett.

Ne használjunk erős,  csípős fűszereket sem, mert ezek fokozzák a verejtékmirigyek működését, de egy-egy jó minőségű fagylaltot vagy jégkrémet bátran elfogyaszthatunk.

Mivel a hőségtől erőteljesebben izzadunk, és lyenkor sok folyadékot és ásványi anyagokat is veszít a szervezetünk, ezeket pótolnunk kell.

A kisgyermekeknél és az időseknél fokozottan kell figyelni a megfelelő mennyiségű folyadékfelvételre (ez nagy melegben akár napi 3 liter is lehet). A napi folyadékszükségletet fedezhetjük akár kefir, joghurt, gyümölcsleves, ivóvíz, különböző ásványvizek, natúr gyümölcslevek, gyümölcstea vagy paradicsom ivólé, illetve friss zöldségeknek és gyümölcsöknek a fogyasztásával.

Nehezebb helyzetben vannak a hipertóniában, szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők, az ő esetükben sajnos nem korlátlan a folyadékfogyasztás. Bár az izzadás miatti folyadékvesztés súlyosabb esetekben szívritmuszavart is okozhat,  de a nagy folyadékbevitel is kóros terhelést jelenthet a szervezetüknek. Ezért nekik aranyszabály, hogy óránként egy deci, azaz naponta másfél liter folyadékot szabad csak inniuk.

A szénsavas italok vízhajtó hatásuk miatt kerülendők, a legjobb ilyenkor a buboréktalan ásványvíz vagy a vízzel higított gyümölcslé.

Kánikulában a nehéz, zsíros ételek helyett inkább a könnyed saláták kerüljeneknek terítékre. Tele vannak vitaminnal, és rengeteg módon variálhatók - tésztával, kenyérrel, a legkülönfélébb sajtokkal és fűszerekkel.

A jól behűtött görög saláta például nagy nyári kedvenc, és otthon is egyszerűen elkészíthetjük. Húsok mellé is kitűnő, de akár egy szelet pirítóssal is remek vacsora lehet a forró napokon.

Hozzávalók:

  • 4 db paradicsom
  • 1 db kígyóuborka
  • 4 kis fej lila hagyma
  • 20 dkg olajbogyó
  • 125 g feta sajt

Az öntethez:

1 evőkanél olívaolaj, kevés citromlé

A paradicsomot, uborkát és a hagymát apró kockákra vágjuk. Kimagozzuk az olívabogyót, ha szükséges, és a többi zöldséghez keverjük. A feta sajtot kis kockákra vágjuk és azt is hozzáadjuk. Összekeverjük az öntettel, majd egy-két órára hűtőbe tesszük. Friss bazsalikomlevéllel is díszíthetjük!