Néhány tipp, hogy fájdalom nélkül teljen a nyaralás

A nyár a megérdemelt pihenés, a családi utazások ideje is.  Természetesen mindannyian arra vágyunk, hogy a szabadságunk is gondtalanul,  ízületi fájdalmak nélkül teljen! Ezért ha nyaralás alatt nem szeretnénk térd-, csípő-derék- vagy  nyakproblémákkal küzdeni, fogadjuk meg ezeket a hasznos tanácsokat!

Mozogjunk utazás közben is

Figyeljünk arra, hogy időnként átmozgassuk az ízületeinket utazás közben. Ha autóval utazunk, egy-két óránként álljunk meg és nyújtóztassuk ki  a végtagjainkat, ha vonaton utazunk, sétálgassunk néha a folyosón.  Könnyebben képződnek vérrögök az erekben, és az ízületi gyulladásban szenvedőknek is erősödhetnek a fájdalmaik,  ha hosszú ideig mozdulatlanul ülnek.

A vízben végzett mozgás jót tesz az ízületeknek

Nyáron  az úszás és a vízben való torna igen  jó hatással  van az ízületeinkre. Az úszás az egyik leghatékonyabb mozgásforma, mivel a legtöbb izomcsoportot egyszerre mozgatja meg. Úszás során az izmok rugalmassága nő, az ízületek és a gerinc mozgékonysága pedig fokozódik . Kicsi a sérülés veszélye  - a vízben  akár fájdalom nélkül is mozoghatunk, mivel a víz felhajtóereje miatt sokkal kisebb terhelés éri az ízületeinket.

A túlzott klímahasználat ártalmas lehet

Azoknál, akik egyébként is hajlamosak erre, a légkondicionáló képes belobbantani az ízületi, reumatikus betegségeket. Ha a kinti hőmérséklet 30 °C fölött van,  az autóban pedig ettől jóval alacsonyabb,  az izmok megfeszülnek, romlik az adott terület vérellátása és gyulladás alakulhat ki . Ha huzat éri a testünket,  a  nyakunkban, vállunkban, derekunkban vagy térdünkben  gyakran alakul ki fájdalom. A felhevülés utáni lehűlés fellobbanthatjalappangó ízületi gyulladást, a nyirkos hideghatás pedig  izomfeszülést okoz, aminek szintén fájdalom lehet a következménye

Ügyeljünk arra, hogy hogy ne legyen túl nagy a különbség a kocsi  külső és belső terének hőmérséklete között,  a kinti levegőnél legfeljebb 6-8 fokkal legyen bent hűvösebb, és ne irányítsuk közvetlenül magunkra a hideg levegőt sem.

Vigyázzunk a nehéz csomagok cipelésével

Figyeljünk oda a bőrönd cipelésekor,  a terhet egyenletesen osszuk el a két kezünkben, ne cipekedjünk féloldalasan.  Használjunk inkább hátizsákot vagy  gurulós bőröndöt  a nehéz táskák helyett és  inkább több, kisebb csomagba pakoljunk, mint egy nagyba.

Válasszunk megfelelő cipőt

Nyaraláskor is vigyünk magunkkal kényelmes, a bokát megfelelően tartó cipőt! Városnézéskor is kényelmes lábbelit hordjunk,  hogy megelőzzük a lábfájdalmak kialakulását. Előfordulhat az is, hogy bedagad a lábunk  utazás közben, ezért a cipőnk ne legyen túl szoros.

Ne feledkezzünk meg a gyógyszereinkről

Írjunk egy listát utazás előtt azokról a  gyógyszerekről, vitaminokról, amelyeket rendszeresen szedünk.

Bánjunk azonban óvatosan a fájdalomcsillapítókkal, mert fogyasztásuk számos mellékhatással járhat - gyakran irritálják  a gyomor nyálkahártyáját,  hatásuk csak rövid távú és csak a tüneteket csillapítják, a probléma okát nem kezelik.

Az ízületi problémák tartós megoldása legyen a cél

Ne várjunk arra, hogy a fájdalom  magától elmúlik! Gondoljunk ezért  időben az ízületi problémák megelőzésére vagy hatékony kezelésére, ha szeretnénk  fájdalom nélkül  élvezni a nyaralást.