Gyakran fáj a nyaka? Ez lehet az oka

A nyakfájdalom a  derékfájdalom után a  második leggyakoribb gerincet érintő mozgásszervi panasz . A nyakfájdalom legtöbbször ugyan spontán gyógyul, de előfordul az is, hogy újra kiújul, és egyre nehezebben múlik el.  Néha pedig akár  heteken keresztül is stagnál, nem javul, vagy  esetleg még fokozódik is a fájdalom.

A nyak a csigolyaoszlop egyik leginkább igénybe vett, egyben legmozgékonyabb szakasza, biztosítja a fej tartását, gerinccsatornája védi a gerincvelő adott szakaszát és a nagy nyaki ereket. Éppen ezért az itt érzet fájdalomra érdemes odafigyelni.

Ha hirtelen jelentkezik, akkor akut, ha fokozatosan alakul ki, akkor krónikus nyaki fájdalomról beszélhetünk, aminek rengeteg ok állhat a hátterében. .

A nyaki gerincszakaszon hét csigolya gondoskodik a fej akadálytalan mozgásáról és a súlyunk viseléséről. A gerinccsigolyák között porckorongok helyezkednek el,  ezen a területen sűrű ideghálózat  is fut a vállak és karok felé . Ha a nyaki gerinccsigolyák tájéka fájdalmas,  a fájdalom a vállba, a hátba és a karokba is kisugározhat.

A fájdalom jellemzően a nyak középső szakaszán vagy az egyik oldalon jelentkezik.

Ha idegbecsípődés áll a háttérben, akkor jelentkezhet  fülcsengés,  zsibbadás  és csökkenhet a karok és ujjak érzékelése.  A nyaki merevség  gyakori tünet, ez sokszor hosszú fekvés vagy  ülés után rosszabbodhat.

Az izommerevség következménye a nyaki fájdalmak mellett a fejfájás lehet. Ez az úgynevezett tenziós fejfájás, ekkor a fejfájás mellett  a fej és a nyak találkozásánál, a szemek mögött vagy a fülben is kialakulhat a fájdalom.

A nyaki gerincrész kopásos megbetegedésekor a fájdalom  többnyire mozgás hatására jelentkezik. 

A nyakfájdalom jellemző tünetei:

  • feszes nyaki tájék
  • fejfájás
  • szédülés
  • fülzúgás
  • lapockák irányába sugárzó fájdalom
  • váll irányába sugárzó fájdalom
  • karba sugárzó tünetek: kézfájás, könyökfájdalom, karfájás, kézzsibbadás, ujjzsibbadás, kézbizsergés, ujjbizsergés, égő fájdalom

 

A nyakfájdalom leggyakoribb okai lehetnek:

rossz terhelés, hirtelen mozdulat miatt, helytelen ülés vagy fekvés közben, számítógépnél hosszantartó ülés során, bizonyos szakmáknál előforduló egyoldalú terhelés miatt

 

nem megfelelő pozíció alvás közben:  egy pozícióban való hosszantartó alvás, vagy nem megfelelő párna miatt “beállhat” reggelre a nyak. Ez a nyak környéki izmok nagymértékű görcsösségével is együtt járhat

meghűlésből (pl. légkondicionáló) adódó gyulladás, de huzat vagy erősebb hideghatás is okozhatja

ostorcsapásos nyaksérülés:  autóbaleset során szerzett ostorcsapás-szindróma, illetve gócok okozta gyulladások is okozhatnak fájdalmat. Autóbelestnél ez egy hatalmas erő, amivel szemben a nyakizmok nem tudják megvédeni a csigolyákat és a köztük lévő porckorongot. Sokszor nem is rögtön jelentkezik a fájdalom, hanem hetekkel/ hónapokkal később

a gerinc sérülése, beleértve a nyakcsigolyák közötti porckorongok károsodását, kopását, gyulladását, a csigolyatörést, a csigolyák körüli izmok, inak, szalagok sérülését

porckorongsérv: a nyakfájdalom  gyakori okozója a porckorongsérv is

spondylosis – kisizületi kopás - a nyaki gerincrész kopásos megbetegedése, ekkor meszes lerakódások alakulnak ki a csigolyák szélein. A fájdalom ilyenkor mozgás hatására jelentkezik, gyakran hallható ropogó hang is a nyak mozgatásánál.

A spondylosisnál a meszes lerakódások a nagyobb nyaki ereket is irritálhatják,  ilyenkor jellegzetes tünet lehet még a fejfájás és a tartós szédülés is.

Az izületek kopása az életkor előrehaladtával természetesen együttjáró folyamat, de mértéke nagyban függ az életmódtól, hiszen a nagyobb igénybevételnek kitett területek kopása kifejezettebb, és ezeken a területeken a meszes felrakódások kialakulása is intenzívebb.

A kisizületi kopás a nyakfájdalom mellett  rugalmatlansággal és a mobilitás csökkenésével is együtt járhat.

Megfelelő ízületvédő készítmények fogyasztása, mint pl. a CH-Alpha®  is,  segíthet megelőzni ezt a problémát!

A nyaki fájdalom további lehetséges oka lehet még a csontritkulás(osteoporosis), vagy akár egyes reumás betegségek, mint például a rheumatoid arthritisz, esetleg  az izomzat egyik öröklődő betegsége, a fibromialgia is.

A gerinc semmilyen más része nem tud úgy forogni és hajlani, mint a hét nyakcsigolya közötti ízületek. Azonban ez a nagy mozgástartomány nagy mechanikai stresszt jelent, ami fokozott kopással jár.

A nyaki fájdalom megelőzésében a jó fizikai állapotnak is fontos szerepe van. Ehhez a váll és nyakizmokat rendszeres testmozgással  is meg kell erősíteni, valamint a megfelelő testtartásra is figyelni kell.

Az ülőmunkát végzők tartsanak rendszeresen szünetet, ilyenkor ajánlatos kicsit átmozgatni a tagjainkat! A napi  mozgás javítja az ízületek állapotát is.

Ha azonban a fájdalom nem múlik el magától pár nap alatt, esetleg fokozódik vagy kisugárzik a karba, mindenképpen ajánlatos az orvosi kivizsgálás.