Hogyan úszhatjuk meg a hátfájást, derékfájást

A hátfájás vagy derékfájás  megelőzésére  keresve sem találhatnánk jobb prevenciós kezelést az úszásnál!

Az úszás az egyetlen mozgásforma, amely úgy mozgatja át a teljes testet, hogy közben nem terheli meg a gerincét és az ízületeit, mégis erősíti izmait.

Az úszás erősíti a törzset és a mély törzsizmokat, ezért hatékony ellenszere a hátfájásnak  -  további előnye az is, hogy mivel a testsúly nagy részét a víz tartja, túlsúllyal, ízületi problémákkal és akut fájdalmakkal küzdő betegek számára is alkalmas sportág. 

 

Az úszás pozitív hatásai:

 
 • Az úszás szinte az összes izmot megmozgatja,  a test alsó és felső részére ugyanannyi terhelés hárul
 • Ízületi betegségek esetén is alkalmazható mozgásforma, hiszen alig terheli meg az ízületeket.
 • A szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséhez nagyban hozzájárul.
 • A légzőrendszerünket is fejleszthetjük vele, hiszen az úszás légzésszabályozásra késztet.
 • Pozitív hatása van a cukorbetegség kezelésénél is
 • Csökkenthető vele a csontritkulás mértéke
 • Kedvező hatással van az anyagcsere-folyamatokra
 • Alkalmas a  szellemi teljesítmény fokozására is
 • Ajánlott fogyókúrázóknak is, mivel sok kalóriát éget el

Van azonban néhány dolog,  amire úszás közben is érdemes odafigyelni:

 1. Akinek éppen jelentős derékfájdalma, nyakfájdalma van, az ne ússzon ilyenkor, mert az egyes úszásnemek közben szükséges testhelyzet maga fokozná a fájdalmát.
 2. Ha az akut fájdalmat már sikerült mérsékelni, akkor a testhelyzetre jól odafigyelve meg lehet próbálni az úszást. Ez tehát azt jelenti, hogy a betegnek magának kell megéreznie, hogy az úszás közben hogyan változtassa a szokásos mozdulatokat.
 3. Vannak olyanok, akik azt tapasztalták, hogy a hideghatás panaszokat vált ki. Nekik a túlságosan hideg (pl. 23 fok alatti) víz kerülésére is oda kell figyelniük.
 4. A hátúszás a legjobb úszásnem a gerincnek, de ajánlott váltogatni a szabályosan kivitelezett mellúszással.
 5. Hátúszásnál arra kell fokozottan ügyelni, hogy a test ne görbüljön meg túlságosan. Arra is vigyázni kell, nehogy túl közel ússzunk a medence falához!
 6. Mellúszáskor nagyon fontos, hogy a fejünket tegyük be a vízbe, és csak a levegővételhez vegyük ki, és az is, hogy a kellően erőteljes lábtempózással jól tartsuk fenn törzsünket a vízen. Ellenkező esetben a nyak feszes helyzetben tartása nyaki panaszokat okozhat.
 7. Mindig csak annyit ússzon, amennyit kényelmesnek érez, az a  fontos, hogy úszás közben ne csavarodjon el nagyon a törzse, és ne nézzen túlságosan előre, mert különben az izmok megfeszülhetnek.