A kímélő mozgás a porckopás ellenszere

A rendszeres mozgás és a mértékletes sport a legújabb amerikai kutatások szerint is  bizonyítottan  csökkenti az osteoarthritis kockázatát, áll a Radiological Society of North America jelentésében.

A túlzásba vitt sport viszont árthat is.

A jelentés szerint a  magas intenzitású mozgás, mint  például a futás,  ha több mint heti háromszor egy órát végezzük, megnöveli a térdfájdalom és porckopás kockázatát.

A térdet kímélő, könnyebb mozgás viszont megelőzheti a porckopás kialakulását. Egy felmérésben 164 egyén vett részt,  45 és 55 év közötti személyeket vizsgáltak meg. A résztvevőket  aszerint,  hogy milyen intenzitású mozgást végeznek, három csoportba sorolták.

Minden résztvevőnek egy speciálisan összeállított kérdőívet kellett kitöltenie.  Ennek alapján döntötték el, hogy ki tartozik az egyáltalán nem mozgó csoportba, kik végeznek közepes intenzitású mozgást, és kik azok, akik intenzíven edzenek.

A térdet igénybe vevő mozgásfajtákat hasonló módon elemezték. Az  egyes csoportoknál ezután  MRI vizsgálatokat végeztek, ami azt  igazolta, hogy a könnyű mozgást végzők körében a legegészségesebbek a térd porcai , megelőzve azokat, akik egyáltalán nem sportoltak  és az erősen edzőket is.

Azoknál a nőknél, akik a közepesnél erősebb intenzitással sportoltak, a  térdvizsgálat magasabb víztartalmat és erősebben károsodott kollagén-struktúrát mutatott ki. Az intenziv sportolás tehát valószínüleg megnöveli az osteoatrhritis kockázatát.

Ugyanígy kockázatnövelőnek találtak minden olyan / akár foglalkozásbeli / mozgásformát is, amelyek erősebben igénybe veszik a térdet. Az olyan tevékenységek, mint a napi legalább 10 emeletnyi lépcsőzés,  a guggolás  a minimum 30 perces napi térdelés, a nehéz súlyok emelgetése hosszabb távon tehát súlyosan károsíthatják az ízületeket.

Viszont erősen csökkenthetjük a porckopás kialakulásának a rizikóját, ha figyelünk a testsúlyunkra, és kerüljük  a túl intenzív mozgásformákat, sportot.. Az úszás, a gyaloglás vagy biciklizés  sokkal jobban ajánlott, mint a tenisz vagy a futás, ami  jobban igénybe veszi a térdünket.

Mozogni azonban mindenképpen szükséges, hiszen a mozgásszegény életmód sajnos tovább növeli az esélyt a térdproblémák kialakulására. Ezenkívül a rendszeres testmozgás bevezetése a napi tevékenységeink közé minden életkorban  egyaránt jótékony hatással van az elmére és a testre is.