Gyógyító ételek – a kocsonya

Már korán felfedezte az emberiség,  hogy bizonyos ételek fogyasztása  ízületi panaszok esetén jelentős javulást eredményezhet. Ilyen étel a gyógyító csontleves alaplé vagy kocsonya is. Őseink étrendje bővelkedett bennük, a modern étrendből azonban sajnos már többé-kevésbé hiányoznak.

Pedig a csontleves a kollagén elsődleges forrása - a levesnek annál nagyobb a kollagéntartalma, minél kocsonyásabb az állaga.
Azokból a húsokból, amelyek sok kötőszövetet tartalmaznak, ugyancsak kollagénben gazdag levesek  készíthetők, ha lassú tűzön, hosszú ideig készítjük.

A kocsonyát  már elég régóta alkalmazta az emberiség eledelnek és gyógyszernek egyaránt. Hildegard Bingen a XII században úgy írta le a borjúbőrből és porcokból készült főzőlét - a kocsonyát - mint egy olyan gyógyszert,  ami alkalmas lehet az ízületi betegségek és fájdalmak kezelésére.

Ha a kocsonyáról leszedjük a zsírt, akkor egy nagyon értékes, fehérjékben, aminosavakban gazdag, szénhidrát, zsír és kalóriaszegény élelmet fogunk kapni.

Régebben az volt a felfogás, hogy ezek a fehérjék rossz minőségű fehérjék, mivel a benne található aminosavak nem voltak egyensúlyban egymással  - túl sok volt bennük a prolin, hidroxi-prolin és a glicin.

Azonban kiderült, hogy pont ezeknek az aminosavaknak a magas értéke teszi a kocsonyában található kollagént  igazán értékessé. De lizint és arginint is tartalmaz,  olyan aminosavakat, amik az izomépítésben és immunerősítésben játszanak fontos szerepet.

Ahhoz hogy a kocsonyából ezek az aminosavak igazán hasznosulni tudjanak, C vitaminra is szükség van. Ezért a kocsonya tetejét ajánlatos meglocsolni kevés citromlével, de ehetünk mellé pl. petrezselyemlevelet vagy más magas C vitamin tartalmú zöldséget is. A C vitamin segíti a kollagén felszívódását  és serkenti a további termelődését. A kocsonyában található kollagén pedig támogatja a porcok és kötőszövetek regenerálódását,  visszaadja a bőr rugalmasságát és feszességét is.

Mit tartalmaz  100 gr. kocsonya?

- 43.00 g fehérjét

- 1.00 g szénhidrátot

- 7.00 g zsírt - ha a tetejéről a zsírt leszedjük

- 239 kalóriát

És többféle aminosavat is, pl:

Glicin, lizin, arginin, prolin, hidroxi-prolin

A kocsonya tehát a téli menük egyik legegészségesebb étele, ami fehérjékben és  aminosavakban is  igen gazdag. Könnyen felszívódó fontos tápanyagokat tartalmaz , amik a porcokbancsontokbankötőszövetekben és a bőrben  is megtalálhatók  kollagénrostok formájában.

A kollagénrostok részt vesznek az inak, a bőr, a csontok és az ízületek újjáépítésében. Azok,  akik kizárólag csak színtiszta húst fogyasztanak, porcokat, inakat, kocsonyát pedig nem, megfosztják szervezetüket azoktól az értékes aminosavaktól, amelyek a porcok és kötőszövetek fontos építőanyagai.

A kollagén fogyasztását sportszakemberek és  ortopéd orvosok is erősen ajánlják az ízületi panaszok megelőzésénél, ill. kezelésénél - a legjobb eredmények elérése érdekében kúraszerű, huzamosabb ideig tartó alkalmazását javasolják.

Jótékony hatása mintegy 8 hét után kezd jelentkezni, csökkentve az ízületi fájdalmakat, s egyúttal javítva a páciens mozgását, ill. általános kondícióját.

A hidrolizált kollagén  eléréséhez a kollagént sokkal intenzívebben dolgozzák fel, amelynek hatására a fehérjék még kisebb részekre bomlanak le, ezáltal könnyebben emészthető és gyorsabban szívódik fel a szervezetben.

Kutatások bizonyították, hogy a hidrolizált kollagén fogyasztása ereményeként csökkennek az ízületi fájdalmak és javul a csontok és az ízületek egészsége.

Mire figyeljünk oda?

  • Az egyik  legfontosabb dolog, amit érdemes szem előtt tartani a kollagén fogyasztásával kapcsolatban az,  hogy honnan szerezzük be a  kollagénes alapanyagokat, illetve a kollagént.
  • Figyeljünk arra, hogy az alapanyagok kizárólag megbízható, tiszta forrásból származzanak:
  • – legeltetett, szabadon tartott, bio/természetes táplálékon nevelt vagy vadon élő jószágoktól származzanak
    – hormon- és növekedésfokozóktól mentes forrású állattól származzanak

A jelenleg  a piacon kapható kollagén tartalmú készítmények minőségben (proteinforrás, hidrolízis fajtája, stb.) és  hatásukban is  nagyban különböznek egymástól.

Azonban egy olyan termék, amelynek hatóanyaga esetleg egy olcsón rész-hidrolizált kollagénfehérje, amely nagyobb molekulájú, hosszú láncú peptidekkel rendelkezik, még nagy mennyiségben sem biztosít olyan hatást, mint egy megfelelő minőségű rövidláncú peptideket tartalmazó készítmény. Ezért kiemelt fontosságú, hogy olyan forgalmazóhoz forduljunk, akiben teljesen megbízhatunk!

A németországi /Eberbach/ székhelyű nemzetközi koncern, a Gelita Health Gmbh már több éve, kimagasló szakmai háttérrel állítja elő a legmagasabb minőségi előírásoknak is megfelelő kollagénkészítményeket, köztük a CH-Alpha®-t is.