Néhány tipp a nyakfájás megelőzésére

 

A nyakunk nem csak sérülés vagy egy rossz mozdulat miatt fájdulhat meg,  sok esetben a nem megfelelő testtartás, a nyaki izmaink, inaink, ízületeinek túlerőltetése is okozhatja.

Tévedés azt hinni, hogy a nyakfájás csak azoknál gyakori, akik olyan foglalkozást végeznek, amelyek során rendszeresen  túlterhelik a vállukat és a nyakukat, mint például a  kozmetikusoknál, fodrászoknál,  fogorvosoknál vagy  a számítógépes munkát végzőknél. Több más tényező is előidézhet nyakfájást - a tartós hideghatástól a nem megfelelő párnáig.

Tehetünk valamit  otthon is azért, hogy megelőzzük a nyakfájást?

Találjuk meg a megfelelő párnát

A jó minőségű matrac, illetve a nyakat alátámasztó, se nem túlságosan magas és kemény, se nem túlságosan puha párna fontos a pihentető alváshoz. Mindenkinek más a kényelmes, ezért lehet, hogy több párna-kombinációt is ki kell próbálnunk, mielőtt megtaláljuk az igazit!

A memórihabos párna megtámasztja fejet és nyakat, és a gerincet is megfelelő helyzetben tartja

A számítógépünk  monitorját állítsuk be megfelelő magasságba

A monitor akkor van jól beállítva, ha igazodik a szemmagassághoz.

Tartsuk szemmagasságban a mobilt is

Az okostelefonunkat  sokszor  lefelé nézve használjuk.. Ez a testhelyzet pedig megterhelő az ízületeknek, az ínszalagoknak, a csigolyáknak, és idővel akár akár degeneratív változásokat is okozhat az, hogy órákon keresztül a kezünkben tartott okostelefont nézzük. Lehetőleg tartsuk ezért szemmagasságban a mobilunkat is.

Napközben is rendszeresen tornáztassuk meg a nyakunkat

Naponta többször érdemes megtornáztatni a nyakunkat: erősíteni és lazítani is. Nagyon óvatosan végezzünk nyakkörzést, közben vigyázzunk arra, hogy  ne döntsük a nyakunkat hátrafelé.

A testtartásunkra is figyeljünk

A helytelen testtartás is segíti a panaszok kialakulását, illetve erősítheti a már meglévő fájdalmat.

Óvatosan a nehéz terhek cipelésével

Osszuk el minél egyenletesebben a terhet akkor, ha cipelnünk kell valamit. A nyakfájás rizikóját ugyanis növelik a túlságosan megpakolt táskák vagy  a félvállra vett hátizsákok is.