Ha egész nap csak ülünk, sokat kockáztatunk

A rengeteg üléssel töltött idő egyrészt elhízáshoz, másrészt a helytelen testtartás miatt kialakuló mozgásszervi megbetegedésekhez vezet.  A panaszokat a sok ülés mellett – egy európai felmérések szerint kb. egy órával többet ülünk naponta, mint tíz évvel ezelőtt – gyakran a nem megfelelő munkakörülmények és a rosszul kialakított környezetben végzett munka is okozhatja.

Tudta, hogy a magyar lakosság átlagosan napi 5 órát ül különböző képernyők előtt?

A mai világban azonban már nem mondhatunk le a számítógép használatáról. Akár a munkahelyünkön, akár az otthonunkban, a képernyő előtti tartós ülés komoly megterhelést jelent a hátunknak és az ízületeinknek.

A kanapén töltött idő  is fokozza a mozgásszervi, de a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is. Kutatások szerint a napi 4 vagy több órát ülő embereknél 125%-kal nagyobb eséllyel alakul ki szívinfarktus, légszomj, mint a napi 2 vagy kevesebb órát ülőknél. Egy svéd kutatás 25 éven át vizsgált 29 ezer nőt, amelyből kiderült: az ülőmunka és a mozgáshiány sokkal nagyobb eséllyel okoz mellrákot vagy cisztát is.

Mindennapos hátfájás, nyakfájás, sajgó derékfájás, zsibbadó lábak. Ezek mind az ülőmunka velejárói, szinte kortól függetlenül.

Az ülőmunkát végzők jelentős részénél rendszeresen előfordulhatnak a tarkó-, fej-, nyak-, hát- és gerincfájdalmak,  sőt  a vállunk és csípőnk is károsodhat az ülő életmód miatt.

Szakemberek szerint a hosszú ideig tartó ülés jobban terheli a gerincet, mint az állás, ha pedig helytelenül ülünk, akkor kétszeresen terhelődnek a porckorongok az álláshoz képest.

De már apró változtatásokkal is sokat tehetünk azért, hogy a sok ülés okozta kockázatokat csökkentsük.

Mozgassuk át rendszeresen az ízületeinket!

  • Ne üljünk sokáig egyféle pózban, folyamatosan változtassunk testhelyzetünkön és vegyük fel a megfelelő ülőpozíciót.
  • Álljunk fel óránként pár percre, esetleg sétáljunk néhány lépést, hogy átmozgassuk a testünket.
  • Amikor csak tudunk, lift helyett lépcsőzzünk
  • Üljünk inkább magasabban, mint alacsonyabban, így a csípők, térdek hajlásszöge 100 – 110fok.
  • A monitor és a számítógép helyzete is kényelmesen igazodjon hozzánk, ne legyen túl magasan vagy túl alacsonyan.
  • Ne legyen  a lábunk lábujjhegyen és keresztezve hosszú ideig.
  • Amikor megtehetjük, végezzünk ülőtornát: emelgessük a lábunkat, végezzünk fejkörzést, húzzuk ki magunkat, forgassuk meg törzsünket
  • TV nézés közben is ajánlott minél gyakrabban felállni, esetleg közben szobabiciklizni

 

Érdemes a rendszeres testmozgást beiktatni a mindennapjainkba is

Találjuk meg azt a mozgásformát, amelyet örömmel végzünk heti három-négy alkalommal, legalább fél órán keresztül.

A finomabb, átmozgató jellegű gyakorlatok különösen jók az ülőmunkát végzőknek, ugyanis ezzel kevésbé terheljük meg a szívünket, ízületeinket. Ezeket az egyszerűbb gyakorlatokat pedig otthon is végezhetjük  naponta pár percben.

Az úszás kifejezetten lazító sporttevékenység, a feszülő izomzatunknak pedig egy meleg fürdőzésmasszázs is jól fog esni.

A testedzés ezenkívül nem csak kedélyállapotunkat javítja, de agyunkat és  a memóriánkat is felfrissíti.

A mozgás azt is elősegíti, hogy a csontállomány ne épüljön le  és ne degenerálódjanak a csontfelszínek és az ízületek,  amelyeket ülés közben bizony gyakran egyenetlenül terhelünk.