Dacoljunk a korunkkal

„Ez bizony már a korral jár!” Hányszor  halljuk ezt a kijelentést, amikor valamilyen testi fájdalomra vagy kimerültségre panaszkodtunk. És minél többször halljuk, annál inkább elhisszük,  és idővel magunk is beletörődünk a fizikai leépülésbe.

Pedig nem kellene!

Tény, hogy a kor előrehaladtával az anyagcserénk lelassul, a sejtek regenerálódási képessége  csökken és a betegségekre a szervezetünk is egyre érzékenyebben reagál. Azonban ez korántsem jelenti azt, hogy semmit sem tehetünk ez ellen!

Dacoljunk a korunkkal!

Az öregedés ugyan genetikailag kódólt, de nagyon sok olyan külső tényező  befolyásolja, amelyekre  igenis ráhatással lehetünk a mindennapokban.

Összegyűjtöttük ezért azokat az egészségmegőrző és az öregedést lassító napi rutinokat, amik késleltethetik, ill. lassíthatják a szervezet öregedési  folyamatait.

Ön melyiket tartja be ezek közül?

Ügyeljünk a megfelelő táplálékbevitelre!

Ez az egészségmegőrzés egyik alappillére, amit ugyan már számtalanszor hallhattunk, de még mindig folyamatos ismétlésre szorul, mert gyakran megfeledkezünk erről. Legfőképp akkor, amikor saját magunkról van szó. Hisz a gyerekeknek, unokáknak mindig mindenből a lehető legjobb minőségűt és a legegészségesebbet  szeretnénk nyújtani. Ám ha csak saját magunknak  készítünk ételt vagy vásárolunk be, hajlamosak vagyunk ellustulni, esteleg magunkon spórolni.

Tény, hogy a kiváló minőségű élelmiszer valamivel több anyagi ráfodítást igényel, de hosszútávon kifizetődő. Ráadásul ha rendszereresen fogyasztunk egészséges élelmiszereketteljes kiőrlésű gabonaféléket, gyümölcsöt, zöldséget, a gyomor telítettségérzete is megnő, így lehet, hogy az „adagok” mennyisége kisebb lesz és kevesebbet kell belőle beszerezni.  Azzal is sokat segítünk, ha  a számunkra  káros élelmiszerek fogyasztását elhagyjuk.

Mozogjunk minden nap!

A rendszeres mozgás karbantartja egész tetsünket. Serkenti az anyagcserét, felpezsdíti a véráramlást, így több táplálék és oxigén jut el a sejteinkhez, támogatva ezzel az izmok megerősödését és a sejtek regenerálódását. Ezáltal energikusabbnak érezzük magunkat és a mindennapi  teendőinket is lelkesebben végezzük.

Egy kiadós séta, bevásárlás a piacon, a házi- vagy a kerti munka is kitűnően átmozgathat. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne vigyük túlzásba a fizikai aktivitást és a számunkra kényelmetlen,  helytelen vagy megerőltető pózt munka közben is kerüljük,  ezzel is csökkentve az esetleges sérülések veszélyét.

Sétáljunk a szabadban!

Töltsük fel D-vitaminnal szervezetünket  a napon, élvezzük az oxigéndús levegőt a zöldövezetben.

A napsugarak hatására szervezetünk D-vitamint termel, amely szükséges a megfelelő csontképződéshez. Nem elegendő  D-vitamin mennyiség a szervezetben  csontritkuláshoz, csontlágyuláshoz vezethet, amely idősebb korban akár kritikussá is válhat.  Ne feledkezzünk meg erről, és megelőzésképpen  legalább  fél órát töltsünk a napon minden nap.

Figyeljünk a testünk jelzéseire!

Gyakran csak legyintünk, mikor először jelez a váll, a csípő vagy a térd. „Majd elmúlik.” Lehet, de a probléma sokszor mégsem szűnik meg magától.

A test időben jelez. Ha már az elején kellő figyelmet szentelünk ezeknek a jeleknek és kezelésbe vesszük az érinett területet, később rengeteg potenciális fájdalomtól és hosszadalmas  kezeléstől kímélhetjük meg magunkat.

Érdemes beiktatni napirendünkbe az olyan  étrendkiegészítő készítmények fogyasztását, amik lassíthatják az ízületek kopását, növelhetik a porcok, inak, szalagok rugalmasságát, erősíthetik a csontok szerkezetét.  Ajánlott a megfelelő minőségű kollagén  kúraszerű fogyasztása is azoknak, akik szeretnék támogatni a kor, genetikai hajlam vagy rendszeres fizikai megterhelés miatt igénybevett porcokat, ízületeket.

Ha a fájdalom hosszabb idő elteltével sem enyhül, érdemes  szakemberhez fordulni, aki segít kiválasztani a megfelelő terápiát annak érdekében, hogy a kellemetlen panaszok minél előbb megszűnjenek.