Mekkora az esélye a sportolónál a porckopásnak?

Hajlamosak lehetünk a porckopásra öregkori betegségként gondolni, pedig egyáltalán nem csak az idősebbeket sújtja. Sőt: gyakran küzdenek vele fiatalabb, aktív életmódot űzők is: olyanok, akik élsportolóként vannak kitéve ennek a veszélynek.

Egy komoly sportoló szervezetét hosszú éveken keresztül sokkal erősebb terhelés éri, mint egy átlagemberét, éppen ezért magas a veszélye annak, hogy hosszú távon különféle krónikus sérülések alakuljanak ki. A porckopás is ilyen, de nem szükségszerű következmény.

Mekkora az esélye a sportolónál a porckopásnak?

Természetesen az sem mindegy, hogy milyen sportágról beszélünk. Vannak sportok, amelyeket már kisgyermekkortól profin űznek, másokat csak fiatalkorban kezdenek el. Természetes, hogy nagyobb a sérülés esélye azokban a sportágakban, amelyek több kontaktussal járnak, a csapatsportoknál például.

Nagy kockázatnak vannak kitéve azok is, akik olyan sportot űznek, ahol nagy szerep jut a gyakran ismétlődő mozdulatsoroknak. A gerelyhajítás, de a futball is ilyen: nagy intenzitással űzik, és igen magas a végtagos sérülésének a veszélye – ha pedig valakinek volt már korábban térdsérülése, akkor a kétszeresére növekszik a későbbi porckopás esélye is.

Összességében sajnos egyetlen élsportoló sincs biztonságban: a gyakran több évtizedes komoly megterhelés miatt bárkinél kialakulhat a porckopás.

Megelőzhető egyáltalán?

A porckopás megelőzésében nagy szerepe van az étrendnek, és annak is, hogy milyen vitaminokat, éterendkiegészítőket fogyasztunk. A sportolók jól tudják, hogy szervezetünk ilyen megerősítése elkerülhetetlen.

A porckopás megelőzésében a kollagén, a magnézium és a B6 vitamin például kiemelt szerepet játszik, az ilyen tartalmú kiegészítők fogyasztása kiemelten javasolt.

Fontos szerep jut az értendben a C-vitaminnak is, emellett pedig ajánlott minél több gyümölcsöt fogyasztani – nem csak a vitaminok, de a magas antioxidáns-tartalom miatt is, amely segít a kopás megelőzésében. Ajánlott legalább hetente egyszer halat is fogyasztani, mivel az ebben található omega-3 zsírsavak szintén jótékony hatásúak.

Természetes, hogy a megfelelő hidratáció sem maradhat el: legalább napi 3 liter folyadék, lehetőleg úgy, hogy azzal minél több létfontosságú ásványi anyagot és vitamint vigyünk be a szervezetünkbe.

Mondani sem kell, hogy egy profi sportoló ügyeljen a testsúlyára, az viszont sokszor még számukra sem evidens, mennyire fontos a nyújtás. Ez nem csak a húzódások és más kisebb sérülések megelőzésében játszik szerepet: a rugalmatlan izmok és ízületek jobban kopnak, "elhasználódnak", így aki anélkül edz, hogy rendszeresen és alaposan nyújtana, nagyban növeli annak az esélyét is, hogy porckopással kell majd szembenéznie. De nem csak az edzések utáni nyújtás, az előtte végzett bemelegítés is nagyon fontos.

A porckopás esélyét növeli az is, ha a sportoló rendszeresen túlhajtja magát: gyorsabban akar fejlődni, így viszont olyan edzéseket végez, amelyekre a szervezete nincs megfelelően felkészülve. A fokozatosság nagyon fontos és hosszú távon kifizetődő.

Ha az artrózis már elkezdődött, akkor sem lehetetlen a kezelése: megfelelő étrendkiegészítőkkel és vitaminokkal az időben felismert kopásnál az elvékonyodott porcanyag pótlására törekednek.

Egy profi sportolónak nehéz lehet elfogadnia, de a terhelés csökkentése is létfontosságú: gyógytornára van szükség a gyógyszeres kezeléssel és a megfelelő étrenddel együtt, ilyenkor tilos túlerőltetni a szervezetet.

Ha pedig a kopás már fellépett, akármilyen nehéz is ezt mentálisan feldolgozni, akár hónapokra fel kell függeszteni a kemény edzéseket, amíg megfelelő esélye nincsen a szervezetnek a regenerációra. A mozgás ez alatt sem tilos, de nagyon meg kell fontolni, milyen mozgásfajtát választunk – a jóga például jótékony hatással lehet.

Önmagában a rendszeres mozgás segít megelőzni a porckopást: a kulcs a terhelés. Ezt kell a profi sportolónak a megfelelő étrenddel és életvitellel ellensúlyoznia, különben szervezetét nagyobb kockázatnak teszi ki, mint az átlagember.