Gondot okoznak a munkában az ízületi fájdalmak?

Egy bizonyos kor után már szinte természetesnek vesszük, hogy fáj itt vagy ott, akár napi szinten is.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy szó nélkül bele kell törődnünk, és el kell fogadnunk, hogy ezentúl már fájdalommal teljenek a napjaink.

Meg kell keresni, mi okozza a konkrét problémát, és meg kell találni a megfelelő megoldást ennek  kezelésére.

Mert a  folyamatos ízületi bántalmak bizony jelentősen le tudják rontani a teljesítményünket a mindennapokban. És  nem csupán arról van szó, hogy lassabban tudunk elmenni a boltig.

Az érintettek igen komoly része még aktív korú, vagyis dolgozik. A rendszeres munka elvégzését azonban rendkívül meg tudja nehezíteni a mindennapos fájdalom, akár a minőségére is  negatív hatással lehet.

Mi okozhat krónikus ízületi fájdalmakat?

Az ízületi fájdalmaknak több oka lehet, de a leggyakoribb az ízületi gyulladás és a porckopás.

Hogy pontosan milyen kezelést kell alkalmazni, az alapvetően attól függ, melyik probléma áll fenn, ezt pedig elsősorban ortopéd szakorvos vagy reumatológus  tudja megállapítani.

Az első kör tehát mindenképpen egy alapos vizsgálat, ami feltárja, hogy gyulladásról van-e szó, vagy porckopásról.

Az osteoarthritis néven is ismert porckopás gyakran éppen a megerőltető   munkavégzés következtében jelentkezik.

Főleg fizikai munka esetében gyakori, de  bármilyen munkavégzésnél előfordulhat, hogy a túlzott mértékű terhelésnek kitett területeken jelentkezik a krónikus fájdalom.

A baj csak az, hogy ebben az esetben, ha nincs kezelés, a munkavégzés tovább fog rontani az állapotunkon, ugyanakkor a teljesítményünkkel is egyre kevésbé leszünk majd elégedettek, hiszen fájdalommal nem lehet ugyanazt a hatékonyságot produkálni.

Jellemző, hogy reggelente rosszabb a helyzet, amíg „be nem járatódik” az ízület, addig jobban fáj. Utána már javul, de erősebb fizikai terhelés hatására ismét élesebb lehet a fájdalom, ami persze nem segíti az embert a hatékony munkavégzésben.

Mit lehet tenni ez ellen?

Ahogy említettük, az első és legfontosabb lépés a szakorvos  felkeresése, hogy megbizonyosodhassunk róla, mi is áll a háttérben.

Amennyiben ízületi kopásról beszélünk, több vonalon kell történnie a kezelésnek.

Egyrészt, fontos a fájdalmas tünetek mihamarabbi megszüntetése, hogy az életminőségünk javulhasson, valamint hatékonyabban tudjuk végezni a munkánkat és a mindennapi tevékenységeinket.

Ezt leggyorsabban fájdalomcsillapítókkal szokták elérni,  de a  helyileg alkalmazott szerek, gyulladásgátlók is sokat segíthetnek.

Durvább esetekben szteroidot is alkalmaznak.

Azonban az életmódváltás ugyancsak sokat segíthet. A meglévő túlsúlyt célszerű leadni, ezzel is kevésbé terhelődnek az ízületek, mérséklődik a fájdalom, és a további állapotromlás is lelassul.

A rendszeresen végzett testmozgás is igen hasznos, persze állapottól függően.

Akár fizikoterápiás kezelés is szóba jöhet.

Fontos a megfelelő étrendkiegészítők kúraszerű fogyasztása is annak érdekében,  hogy erősítsék a porcot, és megelőzzék a további állapotromlást.

A porckopás esetében ugyanis a kulcsszó gyakran a megelőzés: legjobb, ha meg sem várjuk, hogy kialakuljon a krónikus fájdalommal járó állapot!

Éppen ezért akkor is javasolt lehet a porcregeneráló étrendkiegészítők fogyasztásának a beiktatása a napirendünkbe, ha még nem élünk fájdalommal, de már észleljük, hogy valami nincs rendben az ízületeinkkel.

Különösen igaz ez akkor, ha a családban már van példa porckopásra. 

A fájdalomba nem kell beletörődni, mindig van mit tenni ellene!