A hegyi árnika kiváló hatásai a szervezetünkre

Májustól júliusig virágzik a hegyi árnika, ez a kitőnő gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású gyógynövény.

Főleg hegyvidékeken és havasi réteken honos, de megtalálható Észak-Európa sík területein is. Magyarországon csak az Alpok alján és az Őrségben fordul elő. Igen ritka, védett növényünk. Gyűjtése azonban tilos!

Szövetregeneráló és gyulladáscsökkentő hatása miatt a gyógynövényt  évszázadok óta használják - hisz már a mesékben is árnikafőzettel kezeli a királyfi sebeit a jó boszorkány...

Külsőleg az árnikát leggyakrabban felületes, nyílt seb nélküli sérüléseknél alkalmazzák: zúzódásra, véraláfutásra, ütésre, rándulásra, izom és ízületi fájdalmakra  – tinktúra, krém vagy kenőcs formájában.

A pásztorok figyelték meg először, hogy a sérült állatok gyorsabban gyógyultak, ha az árnika leveleit rágcsálták. Mivel velük is gyakran történtek balesetek a hegyekben, elkezdték borogatásként, főzetként alkalmazni sebekre, zúzódásokra.

A népi gyógyászat már a XVI. századtól zúzódásokra, gyulladásos bőrelváltozások kezelésére, nehezen gyógyuló sebekre és fertőtlenítésre használja.

Köszvényes bántalom, ízületi panaszok  és törések esetén is hatásos.

Habár főként  kenőcs, krém formájában alkalmazzuk, de borogatás is készülhet belőle. Ehhez kevés vízzel hígított árnikatinktúrával itassunk át egy vászonkendőt. Amennyiben mód van rá, a friss vagy a szárított növényből is készülhet a borogatás. Ehhez 4 tk. árnikavirágot leforrázunk egy csésze vízzel, ezt 10 percig állni hagyjuk, ezután leszűrjük. Egy vászonkendőt a lehűlt főzetbe mártunk, majd kb. 2 órára beborogatjuk vele a fájó területet.

Idegfájdalom, reuma vagy  ízületi gyulladások elleni hatása is jelentős. Csonttörések okozta ödémák, zúzódások, rándulások, izomfájdalmak és sportsérülések kezelésére pedig különösen ajánlott.

Ezért is került a CH-Alpha Ízületi Gél-be is az árnikakivonat, ami a kollagénnel,  gyömbérrel és a Boswellia serrataval együttesen enyhülést nyújthat a fájó izmoknak és ízületeknek.

A CH-Alpha® Ízületi-Gél természetes összetevői által hatékonyan csökkentheti az ízületi  fájdalmat, oldja az ízületi merevséget és javítja a mozgásfunkciókat.

Értékes hatóanyagai elősegítik a sérült és gyulladt ízületek regenerálódását, hozzájárulnak az izomszöveti vérkeringés javításához. 

Kiváló reumatikus panaszokra, zúzódásokrándulások és izomfájdalmak kezelésére is.

                                        Érdekel a CH-Alpha® Ízületi-Gél