Szervezetünk fontos építőanyaga a kollagén

 

Miért olyan fontos az  ízületeinknek  a kollagén?

A kollagén az izmok, ízületek, inak, porcok, szalagok és csontozat természetes összetevője.

A kollagén az a fehérje, mely támogatja a test elsődleges szöveteinek struktúráját, fontos szerepet játszik a sejtek közötti tér, extracelluláris mátrix felépítésében, a csontok rugalmasságában, a porcszövet felépítésében. Biztosítja a szervek és a szövetek elasztikusságát, fejlődését.

Az ízületi porcok csaknem 70 %-át kollagénrostok alkotják. A kollagénnek fontos szerepe van  az ízületi porc és ízületi tok újjáépítésében. A kollagén porcerősítő hatását a felépítésének köszönheti, ugyanis a rugalmas rostok hálózatot alkotva teret biztosítanak a vízmegkötő kondroitinnak és glükozaminnak.

Kollagén hiányában  azonban a porcok sem tudnak egészségesen fejlődni. A kollagén segít a porcsejtek aktivitásában, folyamatos megújulásában, megtartja a porcok számára szükséges vízháztartást, normalizálja a porcok anyagcseréjét, elősegíti a porcok fő összetevőinek termelését.

Lelassítja a porcok építőanyagainak leépülését. A kollagén fontos a porcok és az ízületek egészségének megőrzése szempontjából.

A kollagént a szervezetünk termeli, ám a kollagéntermelés 25 éves kor fölött egyre csökken, és 50-60 éves korunkra szinte teljesen megszűnik.

Mi történik, ha testünkben túl kevés a kollagén?

A szervezetben  leépülési folyamatot okozhat a kollagén csökkenése. Legyengülhet a csontszerkezet, az izmok, inak és az ízületi szövetek elernyedhetnek, elkezdődhet az ízületek ropogása és fájdalma.

A legjobban igénybevett ízületek / térd, váll, könyök, csípő/ károsodhatnak, merevvé és érzékennyé válhatnak. Minden aktivitás, amit eddig könnyedén végeztünk / hajolás, guggolás, lépcsőzés / hirtelen fájdalmassá válhat.

Hogyan lehet biztosítani az ízületeinknek a megfelelő kollagén-pótlást?

Táplálkozástudományi szakemberek a fejlett németországi élelmiszer-technológia segítségével természetes forrásokból ki tudják vonni a kollagént olyan molekuláris formában, ami a szervezet számára rendkívül jól  hasznosítható.

A németországi  Gelita Health Gmbh kutatói egy egyedi, különleges technológia segítségével a hosszú láncú kollagént  hidrolízissel speciális kollagénpeptidekre bontották, így sikerült elkülöníteni azokat a peptid szekvenciákat, amelyek az ízületi porcszövet alkotóelemei is.

Mivel a bioaktív kollagénpeptidek az egyszerű kollagénnel szemben könnyebben és tökéletesebben szívódnak fel a szervezetben, gyorsabban jut el a porcokba és a szövetekbe, ezért az ízületi problémák kezelésekor elsősorban ezek ajánlottak.