Mi okozhatja a térdpanaszokat?

Ha egy ízület fáj, szúr, nehezen hajlik, akkor  az azt jelenti, hogy ott valamilyen hiba van, amit  kezelni kell.  Az időben elkezdett kezelés elengedhetetlen, ha azt szeretnénk, hogy ne menjen tönkre az ízület és ne kelljen idővel protézist beültetni.

Az ízületi porc­felszínek el­kopás­a  sajnos igen gyakori betegség. Alig van olyan 60 év feletti ember, aki ne szenvedne valamelyik ízület porckopásától. Az artrózis minden ízületben előfordulhat, ám a nagy terhelésnek, a testsúly folyamatos viselésének kitett alsó végtagi ízületekben fordul elő a leggyakrabban.

Fiatalok esetében legtöbbször túlerőltetés, sportolás következtében kialakuló nyáktömlőgyulladás, illetve sérülés, idősebbeknél  pedig az artrózis,   porckopás miatt jelentkezhet a térdízület fájdalma
.

A térdpanaszok kialakulásának a leggyakoribb kiváltó okai lehetnek:

  • mozgásszervi túlterhelés
  • túlsúly
  • genetikai hajlam
  • az ízületet alkotó csontvégek deformitása
  • egyes gyermek- és serdülőkorban jelentkező csontbetegségek
  • az ízület sérülései
  • autoimmun ízületi gyulladások

 

Ha reggel vagy fizikai terhelés után fáj a térd, valószínűleg ízületi kopás áll a háttérben.

Kezdődő porckopásnál  fontos, hogy óvjuk a maradék porcállományt és csillapítsuk a fájdalmat.

Súlyosabb porckopás esetén az érintett ízület fájdalma fokozódik, állandósul, és az ízület mozgásterjedelme is csökken.

A mozgásbeszűkülés egyik oka maga a fájdalom, de az ízületben a porcfelszín szélein csontfelrakódások, un. ostephyták is megjelennek, melyek a mozgáspályát tovább szűkítik.

porc felpuhul, és ha  nem sikerül megfelelő kezeléssel ezt a folyamatot megállítani,  akkor  a porc a csontos alapig elkopik.

Ebben az állapotban a megfelelő ízületregeneráló készítmények szedésén kívül komoly szerepet kap a rendszeres gyógytorna, fizioterápia is. Ezek ortopéd vagy reumatológus szakorvos által kezelőlapra felírható, a társadalombiztosító által támogatott kezelések.

A problémák kialakulása tehát részben megelőzhető, ill. a porckopás folyamata lassítható  túlsúly esetén a testsúly csökkentésévelmozgásterápiával, egészséges életvitellel, megfelelő porcépítő készítmények alkalmazásával - mert  előrehaladott esetben sokszor már csak a  műtét a választandó megoldás!