Okok a csípőfájdalom mögött

Csípőfájdalom kialakulhat fokozatosan és hirtelen is, ám ha  egy idősebb személy mozgása fokozatosan válik korlátozottá, ha a tünetek álláskor vagy megterheléskor súlyosbodnak,  akkor már valószínüleg  a csípőízületi kopás - az artrózis  vagy oszteoartritisz jeleit tapasztaljuk.

Ilyenkor a csípőben lévő porcok és csontszövetek degeneratív változásokon mennek át.

A csípő mozgathatóságának határait elérve  fájdalom jelentkezik. Az orvosi vizsgálatok ekkor már kimutatják a mozgásterjedelem csökkenését,  az egyszerű röntgenfelvételen  már jól látszik az ízületi rés aszimmetrikus beszűkülése,  a porc alatti csontok fokozott meszesedése.

 

Mik a jellemző tünetek?

csípőízületi kopás tünetei elsősorban a betegség stádiumától és az fennállás időtartamától függenek.

 

- Az első fázisnál a fájdalom jellemzően reggel jelentkezik, és „bejáratódva”később megszűnik: ilyenkor még megfelelő kezelés mellett a folyamat  visszafordítható vagy  megállítható
- A második fázisnál  a fájdalom már a mindennapi életet is befolyásolja, nehezebbé válik a járás, a lépcsőzés. A röntgenképen látható az ízületi rés asszimetrikus beszűkülése, az oszteofitózis, sőt akár ciszták is
- A harmadik fázisnál  már a legegyszerűbb tevékenységek is gondot okoznak, az ízületben lévő csontszövetek már erősen leépültek.

Milyen okai lehetnek még az idősödésen kívül?

- egyoldalú, túlzott terhelés, valamint az izmok és inak túlterhelése is  okozhatja a panaszokat

- ülőmunka, a helytelen testtartás és mozgásszegény életmód a csípő ízületeit is próbára teszi

- túlsúly és az elhízás is okozhatja a csípőben az ízületek kopását

- a gerincferdülés megváltoztathatja a test statikáját, és ez a csípőt sem kímél

- sérülés, az ízületi szalagok rándulása, zúzódása is okozhatja a csípőtáji panaszokat

- a csípőben található nyáktömlők gyulladása

- endokrin betegségek is okozhatják a csípő fájdalmát

 

Ezért kell elkezdeni a kezelést már az első panaszoknál

A porc leépülését a kíméletes mozgás, a kiegyensúlyozott életvitel és a megfelelő porcépítő készítmények fogyasztása  akadályozhatják. Fontos, hogy már az első, zavaró panaszok esetén elkezdjük a megfelelő terápiát, amivel  lassítható a kopásos folyamat  és megelőzhető a maradandó károsodás.

Tudományosan bizonyított, hogy a kúraszerűen fogyasztott kollagén képes visszaadni az ízületek rugalmasságát bizonyos mértékig akár még az idősebbeknél is. Ám nem minden kollagén egyforma, és nagyon fontos, hogy olyan  jól felszívódó kollagént használjunk, amelyeknek kisebb a molekulamérete. A speciálisan előállított hidrolizált kollagénpeptidek kiválóan alkalmasak erre.   Nem csupán beépülnek az ízületet alkotó szövetekbe, hanem további kollagéntermelésre serkentik a szöveti sejteket, ezáltal támogatják a károsodott szövetek helyreállítását és a kenőanyagként szolgáló ízületi folyadék újratermelődését is.

 

                             Érdekel az ízületi kollagén