Jelez a térd

A térd a testünk  egyik legbonyolultabb ízülete,  naponta nagy terhelésnek van kitéve.

Igénybe vesszük akkor is,  ha járunk, futunk vagy lépcsőzünk,  nehéz fizikai munkát végzünk  vagy  intenzíven sportolunk.  A nagy terhelés és a bonyolult felépítése miatt sokszor károsodik vagy sérül,  és sajnos  előfordulhat az is, hogy idővel elkopik.

A térdkopás következtében az olyan mindennapi tevékenységek is fájdalmassá válhatnak, mint  a járás, leülés, a felállás vagy a lépcsőzés.

Mikor gyanakodhatunk térdízületi porckopásra?

A térdízületi kopásra utaló első jel lehet az ízület merevsége. A térdkopás kezdeti szakaszában  nyugalmi állapotban általában még nem érzünk fájdalmat. Ám amikor hosszabb pihenés után  felállunk és elindulunk, a térd sokszor merev,  a lépéseknél pedig már enyhe fájdalom jelentkezik.

Ilyenkor indítási fájdalomról beszélünk.

Ha a térdízület még nem károsodott súlyosan és visszafordíthatatlanul, akkor a felállás után általában sikerül „bejáratnunk” a térdet,  járás közben pedig fokozatosan csökken a fájdalom.

A térdízületi artrózis előrehaladott, középső stádiumában azonban a nyilalló, nyomó érzés már nem szűnik meg,  az ízület tartós terhelése fájdalmat vált ki, és később a fájdalom állandósul.

Néha csak bizonyos mozgás vált ki fájdalmat – például a lépcsőn le- vagy felfelé járás.

Jellemző a működőképesség csökkenése is, amitől az ízület mozgathatósága, de terhelhetősége is egyre korlátozódik. 

Ehhez még ízületi zörejek, ropogás, súrlódás vagy recsegés is társulhat.

Az ízület megduzzadhat, és ettől nagyobbnak tűnik. Az ízület akár el is torzulhat,  az ízületet körülvevő izomzat pedig veszít az erejéből, és fájdalmasan megfeszül.

Az állapotromlást jelezheti, ha az álláshoz, lépéshez egyre hevesebb fájdalom társul, sőt a fájdalomérzet már nem csak járáskor jelentkezik.

Mit tehetünk azért, hogy csökkentsük a kellemetlen tüneteket?

Az időben diagnosztizált porckopás eredményesebben kezelhető, a megfelelő kezelés pedig rövidebb idő alatt szünteti meg a panaszokat.

Az eredményes kezelés alapjai:

egészséges életmód

fölösleges testsúly csökkentése

rendszeres mozgás

megfelelő porcerősítő készítmények használata

Az utóbbi években számos klinikai vizsgálat során  bizonyították a Bioaktív Ízületi Kollagén Peptidek pozitív hatását a porcszövetre. A speciális ízületi kollagénpeptid kúraszerű fogyasztás hatására nemcsak felgyülemlik a porcokban, hanem tovább ösztönzi a szervezet saját porcanyag termelését,  ezáltal javítja a szervezet kollagénszintézisét.