Porckopás esélye sérülések után

 

A porckopás egyik komoly rizikófaktora a fizikai sérülés,  mivel ez gyengítheti a is. És fordítva is igaz: kopott porcokkal könnyebb megsérülni.  Azok, akiknek az ízületei ráadásul extra terhet is cipelnek, még inkább ki vannak téve a sérülés vagy a kopás veszélyének. 

Mi jelent terhelést az ízületeknek?

Az ízületeket és a porcokat többféleképpen is túlterhelhetjük:

  • Azok, akiknek jelentős túlsúlyuk van, már hétköznapi teendőik során is sokkal nagyobb terhelésnek teszik ki az ízületeiket, sőt a túlsúly az izomzatra sincs jó hatással.
  • A mozgásszegény életmód következtében az izmok nem fejlődnek  kellő mértékben, viszont nagyobb súlyt kell megmozgatniuk – ez pedig gyorsíthatja a porckopást.
  • Azokat is fenyegeti a porckopás, akik sokat sportolnak. Ezáltal ugyanis folyamatos és nagy igénybevétel alatt vannak az ízületek, és a különféle sérüléseknek is jobban ki vannak téve.

 

A térdben található porcok erősek, mégis sérülékenyek

Az emberi test egyik legbonyolultabb alkotórésze a térd, mely különleges szerkezetének köszönhetően képes kiállni a mindennapokban rá háruló nagy terhelést.

Bonyolult anatómiája azonban sérülékennyé is teszi – ezért ha sérülésekről van szó, a térdről külön is szót kell ejtenünk.

Térdünkben kétféle porc található: az ízületfelszínt borító üvegporc és az úgynevezett félholdporc (meniscus). Az üvegporc a terhelési részeken segít, vagyis ott, ahol a két csont amúgy összeérne – ilyen porcokat minden ízületnél találunk.

A meniscus a térd sajátos porcszövete, amely a terhelés egyenletesebb eloszlásáról gondoskodik, így valamennyire védi az ízületi üvegporcokat is. A félholdporcnak más az összetétele, mint az üvegporcnak: erősebb rostokból áll és így ellenállóbb. Az idő múlásával, illetve folyamatos nagy terhelés alatt azonban ez is kopásnak indulhat.

Sérüléseknél a félholdporc elszakadhat, ez pedig nagyon komoly fájdalommal és duzzanattal jár. Futóknál, kerékpárosoknál tipikus panasz az úgynevezett futótérd is, ahol a térdízület a mozgáskor a combcsont végéhez dörzsölődik, ezzel okozva fájdalmat és mozgásnehézséget.

A futótérdet okozhatja túlerőltetés, de akár nem megfelelő futócipő, vagy kerékpáron ülve a pedál és az ülés közti helytelen távolság is.

A térdben lévő üvegporc komolyabb sérülés hatására zúzódhat. A zúzódást követő regenerálódás nagyon hosszú folyamat, ezért az ilyen típusú sérülések megelőzésére kiemelt figyelmet kell fordítani sportoláskor.

Az ízületi sérüléseket jobb megelőzni  

A komolyabb sérülések után jó eséllyel hosszabb gyógyulási periódus következik, ahol pihentetni kell az izmokat és ízületeket – az ezzel járó mozgásszegénység pedig jócskán megnehezíti a sporthoz, a sportos életvitelhez való visszatérést.

Éppen ezért a legjobb megoldás, ha elkerüljük az ízületi panaszok „öngerjesztő” körét, azaz esélyt sem adunk az ízületi sérülések utáni porckopásnak.

Hogyan tehetjük ezt meg?

  • Rendszeres mozgással tartsuk fitten a porcokat, a sérülések elkerülésének érdekében azonban ne terheljük túl őket
  • Sportoláskor mindig kiemelt figyelmet kell szentelni az alapos bemelegítésnek és az edzés utáni nyújtásnak is
  • Érdemes inkább többször, alacsonyabb intenzitással mozogni: pl. úszással vagy gyaloglással nem terheljük  az ízületeinket

A rendszeres, ízületkímélő mozgás természetesen a sérülések után is beválhat – a konkrét mozgásformát a sérülés jellege és súlyossága határozza meg.

Célzott kollagénpeptid-fogyasztással is segíthetjük a porcszövetek regenerálódását és  anyagcseréjét, ezzel támogatva a megújulásukat. A CH-Alpha  Bioaktív Kollagén Peptidek® igen jól hasznosulnak a szervezetünkben: már rövid idő alatt képesek felszívódni és felhalmozódni  a porcokban és az ízületekben, hatékonyan táplálva azokat.

Klinikai tesztek bizonyítják, hogy a CH-Alpha® speciális kollagénpeptidek nem csupán beépülnek az ízületet alkotó szövetekbe, hanem további kollagéntermelésre is serkentik a szöveti sejteket.

A kollagénpeptidek támogatják a károsodott porcszövet ujjáépülését és ezáltal a kenőanyagként szolgáló ízületi folyadék újratermelődését is.

                      A CH-Alpha®-ról itt tudhat meg többet