Mikor kezdődik a gerinc kopása?

 A kollagén szerepe a porckorongok normál működésében

A gerinc porckorongjainak lassú kopása már a 30-as éveinkben elkezdődik, de 50 éves kor fölött válik valódi veszélyforrássá, amikor a porckorongok vízmegkötő képessége is csökken és a kollagéntermelése is gyakorlatilag leáll.

Hogy ez miért jelent problémát? Azért, mert komolyan befolyásolja mozgékonyságunkat.

Életünk során mindannyiunk teste, így az öné is számtalan olyan változáson megy keresztül, ami a mozgásfunkciókra is kihat. A mindennapokban azonban éppen az emberi test egyik legfontosabb részét, a gerincoszlopot éri a legnagyobb terhelés, így a fokozott igénybevételnek köszönhetően ez a mozgásszerv megy keresztül a legjelentősebb átalakuláson is. Részben emiatt indulhat kopásnak a gerinc, akár már a 30. életévtől kezdődően.

Mivel a gerincoszlop egy rendkívül összetett rendszert alkot a csigolyákkal, a porckorongokkal, az ízületekkel, az izmokkal és a szalagokkal együtt, ha a porckorongok kopása megkezdődik, az kisebb-nagyobb mértékben valamennyi részegység épségét, egészségét érinti.

Az öregedéshez köthető degeneratív kopások folyamatát azonban  késleltetni, mérsékelni lehet.

A porckorongok kopása mögött több ok is állhat

Éveink számának növekedésével egyre nagyobb mértékben változik a porckorong is. A napjainkra jellemző felgyorsult életmód (stressz, kevés szabadidő, mozgáshiány, ülőmunka) következtében van, akiknél már a 20-as éveik végén, vagy a 30-as éveik derekán megmutatkoznak a porckorongok kopásának tünetei, mivel a porckorongok vízkötő képessége, ezáltal rugalmasságuk csökkenni kezd.

Azonban az általános tapasztalat azt mutatja, hogy leginkább 50-55 éves kor körül válnak igazán észlelhetővé a panaszok. Ekkorra ugyanis a szervezet kollagéntermelése leáll, és a porckorongok olyan biokémiai változásokon mennek keresztül, hogy még a bennük lévő víz mennyisége is csökkenni fog. A porckorong gél állapotú magja átalakul, míg a falai sérülni, repedezni kezdenek.

Természetesen nemcsak az öregedés állhat a  porckorong-elváltozás hátterében, hanem az életmódhoz és genetikai adottságokhoz kapcsolódó tulajdonságok is.

Közrejátszhat még a porckorongok kopásában:

- valamilyen fejlődési rendellenesség,

- veleszületett adottság,

- sérülés,

- fizikai túlterhelés

- a túlsúly,

- hormonális zavarok,

- keringési zavarok.

Mivel a porckorongok teszik flexibilissé a gerincoszlopot, azok kopása komoly mozgásszervi problémák kialakulásához vezethet. Ha nem sikerül pótolni a porckorongok „kenőanyagát”, azaz az elveszett ízületi kollagént, a fájdalom a gerincből a derékba, valamint az alsó végtagokba sugározhat.

Miért fontos a kollagén a porckorongok számára?

A porcok 70%-a  úgynevezett II-es típusú, ízületi kollagénből áll, mely magas aminosavtartalma miatt a porc egészségének megőrzésében is fontos szerepet játszik. Ha a kollagén eltűnik a porcokból (és a vízmegkötő képesség is csökken), a porckorongok kiszáradnak, anyagcserefolyamataik gyakorlatilag leállnak.

A porckorongok a lengéscsillapító szerepét töltik be, vagyis ruganyossá, mozgásképessé teszik a gerincoszlopot. Ezért járhatnak egyes mozdulatok (mint a járás vagy a lépcsőzés) előbb-utóbb fájdalommal, ha a csigolyák között már nem lesz ott az a rugalmas, kocsonyás állagú, helykitöltő anyag, ami lehetővé teszi, hogy ne egymáson súrlódjanak.

Pótolja az ízületi kollagént – célirányosan

Annak érdekében, hogy a mozgás örömét, és a mozgás biztosította szabadságot idősebb korban is élvezni tudja, érdemes időben gondoskodni az ízületi kollagén pótlásáról.

Ezt a leghatékonyabban szájon keresztül elfogyasztott ízületi kollagénnel tudja megtenni, ebben van segítségére a CH-Alpha® ivóampulla, mely Speciális Bioaktív Kollagén Peptideket®-t tartalmaz.

A hidrolízissel előállított, rövidebb láncú fehérjékből álló CH-Alpha® könnyen és hatékonyan  felszívódik és gyorsan jut el a porcszövetekbe, ahol felhalmozódik és további kollagéntermelésre serketi a szöveti sejteket.