Amikor jelez a térd

Térdfájdalom életkortól és életmódtól függően bárkinél kialakulhat, és arra figyelmeztet, hogy érdemes komolyan odafigyelnünk a porcaink épségére.

A jelentős terhelés miatt ugyanis a csípő mellett a térd van leginkább kitéve a porckopás kockázatának.

Miért olyan sérülékenyek a térdízület porcai?

A térd a legnagyobb, legkomplexebb felépítésű  ízületünk. A térdízület porcainak a feladata, hogy a járáskor jelentkező jelentős erőhatást elvezesse, könnyeddé, ruganyossá tegye lépteinket.

Valóban komoly megterhelésről beszélünk, lépcsőzésnél akár testsúlyunk 2-3 szorosa is nehezedhet térdünkre.

A térdízület elsősorban a porcokban található kollagénrostoknak, valamint az ízületi folyadéknak köszönhetően gondoskodhat a rugalmasságról, a csontvégek súrlódásmentes mozgásáról.

Mi játszhat szerepet a térdízületi porc kopásában?

A korral járó elhasználódás, vagy erős fizikai megterhelés következtében a kollagénrostok, a porcszövetek fontos összetevői idővel sérülnek, egyre nehezebben regenerálódnak. (A porckopás hátterében ugyanakkor genetikai hajlam is állhat.)

Az optimális testsúly elérésére és fenntartására is érdemes figyelni, mert a súlyfelesleg nagymértékben növelheti a térdízületi porckopás kialakulásának kockázatát. Minél nagyobb súly nehezedik a térdízületre, annál fokozottabb a kockázat.

A mozgásszegény életforma sem „térdbarát”. Ugyanakkor már legalább napi 30 percnyi tempós séta is sokat segít abban, hogy térdízületünk rugalmas maradjon. A séta (ha nem túl kemény talajon végzik) ízületkímélő, ezért akkor is bevállalható, ha már jelentkeztek az első kopásos tünetek.

A térdet terhelő mozgásformák (például futás vagy ugrálással járó sportok) is a porcok sérüléséhez, térdfájdalomhoz vezethetnek. Ehhez hozzájárulhat a bemelegítés, a nyújtás hiánya is.

A korábbi térdsérülések, amelyek a térdízületi kereszt- vagy oldalszalagokat, illetve az ízületi tokot érintették, szintén védtelenné teszik a porcot.

Milyen tünetek jelezhetik, ha kopik a térdízület?

Az első, és talán legfontosabb jelzés a térdben időnként jelentkező, később állandósuló fájdalom, valamint az ízület merevsége.

Tipikus példa a hétköznapokban erre az, amikor egy hosszabb üldögélő időszakot követően az elindulás térdfájdalommal jár. Vagy ha már a lépcsőzés is kellemetlen érzésekkel párosul, és legszívesebben minden lépcsőfoknál megállnánk.

A porc lassú elvékonyodása, töredezése akár évekig tünetmentes maradhat, a reggeli merevség vagy a térdfájdalom már annak a jele lehet, hogy a porc kopásnak indult.

Később látványos tünet lehet az ízület deformitása, illetve az ezzel járó ízületi instabilitás. Ebben a stádiumban a porcborítás már szinte teljesen „elfogyhat” a térdről, így a csontok egymáson súrlódnak, ez pedig nagy fájdalommal járhat.

Végül a térd mozgástartománya jelentősen beszűkül.

A porcok és a kollagén

A szervezet természetes kollagéntermelése már 30 éves kor környékén elkezd lassulni, és az 50-es, illetve 60-as éveink között végleg leállhat.

Mivel a térd porcainak jelentős részét, 70%-át (testünk más porcaihoz hasonlóan) kollagénrostok alkotják, így nem meglepő, hogy az életkorral járó károk és a külső hatások ízületi problémákban mutatkoznak meg.

A rendszeres testmozgás, a vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag táplálkozás és a bőséges folyadékfogyasztás a térdízületek kopása esetén is alapvető, hiszen ezzel a kollagénanyagcserét segítjük.

Mindezt a folyékony ízületi kollagén fogyasztása teheti teljessé.

A CH-Alpha® az ízületek számára fontos speciális Bioaktív Kollagén Peptidek® -et  tartalmaz, már napi 1 ivóampulla biztosíthatja az ízületek napi kollagénszükségletét.

A CH-Alpha Bioaktív Kollagén Peptid® a szervezet számára nagyon jól hasznosítható, elfogyasztás után már  rövid időn belül felszívódik, majd eljut a porcokba és az ízületekbe.

Nemcsak hozzájárul a kollagénhiányos ízületi szövetek újjáépítéséhez, hanem fokozza a szervezet saját kollagéntermelését is, ezért az igénybevett porcok és ízülek egyik legfontosabb támogatójává válik.

                    A CH-Alpha®-ról itt tudhat meg többet