Az artrózis - ízületi porckopás - az ízületeket érintő egyik leggyakoribb probléma, amely során az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik. A porckopás általában lassan alakul ki, gyakran fájdalommal vagy a mozgáskorlátozottsággal jár, jellemző az ízületek merevsége, deformitások, duzzanatok keletkezése.
A panaszok sokszor odáig fajulnak, hogy a mozgás jelentősen beszűkül, a betegek pedig gyakran komoly fájdalmakat élnek meg.
A porckopás a fejlett országokban az ízületi problémák leggyakoribb formája és az egyik leggyakoribb oka a rokkantságnak.
Az artrózis előrehaladott stádiumában sokszor már csak a protézis beültetése tűnik végleges megoldásnak, ez azonban különböző okok miatt nem mindig megoldható.
Néhány ok, amikor nem javasolt a műtét:
- – Súlyos szív- és érrendszeri betegségek
- – Idős kor
- – Súlyos diabétesz
- – Nagy az altatás rizikója
- – Jelentős túlsúly
- – Egyes betegségek mint például fertőző betegségek vagy csontritkulás
- – Bizonyos gyógyszerek szedése, amelyek növelik a műtét kockázatát
Bármilyen ellenjavallat áll is a háttérben, mindazoknál, akiknél nem valósulhat meg a műtét, más megoldást kell találni a fájdalmak enyhítésére.
A porckopással kapcsolatosan a legfontosabb teendő, hogy óvjuk a maradék állományt és csillapítsuk a fájdalmat.
Az életmódváltás, a fizioterápia, gyógytorna és a megfelelő étrendkiegészítő készítmények, tápszerek használata is fontos az életminőség javításánál.
A mozgásszervi megbetegedések egészséges életvitellel, mozgással, időben elkezdett terápiával, önálló vagy kombinált módszerekkel kezelhetők a legeredményesebben.
Az utóbbi években nemzetközi vizsgálatok is bizonyították a szájon át elfogyasztott speciális bioaktív kollagénpeptidek ízületekre gyakorolt kedvező hatását.
A németországi Gelita Health Gmbh kutatói a modern technológia segítségével a hosszú láncú kollagént enzimes hidrolízissel peptidekre bontották, és kiválasztották azokat a peptid szekvenciákat, amelyek fontos szerepet játszanak a porcmátrix felépítésében is.
Klinikai tanulmányok igazolják, hogy a szájon át a szervezetbe juttatott kollagénpeptidek röviddel elfogyasztásuk után
- felszívódnak a belekben, majd felhalmozódnak a porcokban, és itt fejtik ki tápláló hatásukat;
- segítenek a porcsejtek aktivitásában, folyamatos megújulásában, normalizálják a porcok anyagcseréjét;
- javítják a sejtek saját kollagénszintézisét
Az ízületi kollagénpeptidekről itt tudhat meg többet