Krónikus hátfájdalom kínozza?

A rendszeresen tréningező embereknél alacsonyabb a tartós hát-, nyak- és vállfájdalmak kialakulásának kockázata egy norvég felmérés szerint.

Az elhízásnak és a fizikai inaktivitásnak szerepe van abban, hogy ezeken a területeken krónikus fájdalom fejlődik ki – foglalta össze Paul Mork kutatásvezető, a norvég tudomány- és műszaki egyetem munkatársa.
Tizenegy éven át több mint 30 ezer ember egészségi állapotát követte nyomon a kutatócsoport.

Mérték a testsúlyukat és a magasságukat a felmérés eleje alatt,  ezen kívül azt is feljegyezték, hogy milyen gyakorisággal és mit edzettek.

Ezalatt az idő alatt átlagosan minden tízedik embernél a gerincük alsó szakaszán jelentkezett hátfájdalom, és csaknem húsz százalékuknál váll- vagy nyakfájdalom.

Azoknál a férfiaknál, akik hetente legalább két órát tréningeztek, 25 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki hátfájdalom és 20 százalékkal kisebb eséllyel nyak- vagy vállfájdalom azokhoz képest, akik nem edzettek,  derült ki az elemzésből.

A nőknél ezek az arányok  8, illetve 9 százalékkal voltak kisebbek azok között, akik testmozgást végeztek.

A későbbi krónikus fájdalom kockázatát az elhízás is növelte. Az elhízott férfiaknál 21 százalékkal volt nagyobb a hátfájás és 22 százalékkal a váll- és nyakfájdalmak kockázata azokhoz képest, akik normál testsúllyal rendelkeztek.

Ezek az arányok a nőknél 21, illetve 19 százalékkal voltak nagyobbak.

A tanulmányt az American Journal of Epidemiology című szakfolyóirat ismertette.