Nyáron a nagy meleg miatt megnő a szervezetünk vízigénye - hőségben a szervezet a megszokott folyadékmennyiség többszörösét is elveszítheti, ezért 25°C fölött már figyelni kell arra, hogy akkor is igyunk, ha nem érzzük magunkat szomjasnak.
A kiszáradás első tünetei - a fejfájás, fáradság, a koncentrációképesség csökkenése már 0,5%-os folyadékvesztés esetén is megjelenhetnek.
Tíz testsúly-kilogrammonként legalább négy deciliter víz fogyasztása javasolt, egy ötvenkilós embernek két liter, egy hetven kilósnak pedig már csaknem három liter folyadékot kellene fogyasztania naponta.
Mivel idősebb korban sérülékenyebb a szervezet, minden külső hatást, így a víz hiányát is nehezebben viseli el, mint fiatalon. A kor előrehaladtával egyre kevesebb a szövetállomány, ami a vizet raktározni tudja, a szervek könnyebben elvesztik víztartalmukat és nehezebben regenerálódnak, ezért ilyenkor még fokozottabban kell ügyelni a megfelelő mennyiségű folyadék pótlására.
Szervezetünk számára a legjobb folyadék a víz.
Ez lehet csapvíz, de az elvesztett ásványi anyagok pótlása miatt ihatunk ásványvizet is. Tartós fogyasztásuknál azonban ügyeljünk arra, hogy 1000-1500 mg összes oldott ásványi anyag tartalmú vizet válasszunk.
Nézzük meg az ásványvizek nátrium, kálium és magnézium tartalmát is: olyat vegyünk le a polcról, amelyiknél a kálium és magnézium mennyisége együttesen magasabb, mint a nátriumé.
A szénsavas ásványvíz enyhén puffasztó hatása miatt teltségérzetet okoz - ezért azok, akik gyomorsav túltengésben, refluxban szenvednek, vagy gyakran küzdenek haspuffadással, válasszák inkább a szénsavmentes vizet.
Nyáron ideális folyadéknak számítanak a különféle cukormentes teák, gyógynövényteák /akár hidegen is/, citrusfélékkel ízesített vizek, vagy a frissen facsart, hígított gyümölcs- és zöldséglevek is.
Házilag is készíthetünk gyümölcsös, adalékmentes hűsítő italt - ízesített vizet.
Szomjoltó, cukor nélkül készül, és nem leszünk egyből szomjasak, ha megittuk.
Az ízesített víz titka, hogy az aromát adó friss gyümölcsöt, valamint a fűszernövényt nem kell nagyon összezúzni, csak picit megnyomkodni, majd nagy üvegben, a hűtőben érlelni 3 órán át, és kész is!
Kitűnő szomjoltó az uborkás-mentás-citromos víz
Hozzávalók:
- 2 liter víz
- 1 közepes kígyóuborka
- 2-3 citrom
- 10-12 friss mentalevél
-
Mossuk meg alaposan a citromokat és az uborkát.
-
Szeleteljük fel őket.
-
Tegyük egy kancsóba a felszeletelt citromot, uborkát és a mentaleveleket - a mentát semmiképp se aprítsuk!Öntsük fel vízzel és hagyjuk állni a hűtőszekrényben legalább 3 órát, hogy az értékes hatóanyagok ki tudjanak oldódni.
Tipp
Időnként keverjük meg a frissítőt, így intenzívebb lesz az íze. Jéggel fogyasszuk.